Mao leeft voort in Langs de oevers van de Yangtze

In de VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze reist fotograaf Ruben Terlou stroomopwaarts langs China’s langste rivier, de Yangtze. Zondag 21 februari om 20.15 uur op NPO 2 de derde aflevering: De Grote Roerganger.

Mao leeft voort. Foto: Ruben Terlou

Mao leeft voort. Foto: Ruben Terlou

Aflevering 3: De Grote Roerganger

Traject: Nanjing – Wuhan – Honghu Lake
Mao leeft. Hij is 40 jaar na zijn dood nog altijd enorm populair. Hij is immers de oprichter van de Volksrepubliek. En dat er onder zijn bewind tientallen miljoenen burgers zijn gestorven door honger en geweld wordt geschaard onder de 30% verkeerde dingen die hij deed. Want 70% van wat hij deed – zo luidt het officiële overheidsstandpunt – was goed.

 

ZIE OOK: 6 Bergen die je moet beklimmen in China

 

En onder die 70% valt ongetwijfeld zijn voorliefde voor zwemmen. Ruben steekt met gevaar voor eigen leven zwemmend de woeste Yangtze over en ontmoet de bekendste Mao-imitator van China. Ook bezoekt hij een unieke gemeenschap van vissers die ooit op de vlucht voor de hongersnood door Mao’s Mussenopstand neerstreken op de ondiepe wateren van Honghu Lake en daar nog altijd – als Kevin Costner in Waterworld – op woonboten leven.

 

 

Interactieve reis in foto’s

In aanvulling op het televisieprogramma kan de kijker zich op vpro.nl/china verder verdiepen in de foto’s van Terlou. Parallel aan de reis langs de Yangtze worden voorafgaand aan elke aflevering online nieuwe foto’s en verrijkende verhalen ontsloten, veelal ingesproken door Terlou zelf. De kijker laat zich in eigen tempo meevoeren langs deze interactieve en zorgvuldig vormgegeven foto-expo. De foto’s en verhalen worden aangevuld met historische en actuele informatie over een veranderend China.

 

 

Presentatie: Ruben Terlou

Regie: Maaik Krijgsman
Productie: De Haaien in coproductie met VPRO

6 delen x 45 minuten

#LangsdeYangtze

Comments are closed.