Ontdek de 4 nieuwe tentoonstellingen Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden opent op 1 april maar liefst vier tentoonstellingen. De opmerkelijke rituelen van de oude Egyptenaren rond dood en begraven komen aan bod in ‘Egypte. Land van onsterfelijkheid’, in ‘Vlijmscherp verleden’ draait alles om de fascinerende geschiedenis en symboliek van het zwaard, en ’Romeinse kust’ vertelt het verhaal over de kust van Nederland in de Romeinse tijd. In de hal van het museum exposeert kunstenaar Teun van Staveren de schilderijenserie ‘Baalbek bewonderd’.
egypte-onsterfelijkheid-rijksmuseum

Egypte, land van onsterfelijkheid

Een fascinerende tentoonstelling over de opmerkelijke rituelen van oude Egyptenaren rond dood en begraven, en hun rotsvaste geloof in het eeuwige leven in het hiernamaals. Bezoekers maken kennis met de Egyptische goden, tempels en rituelen en de geheimen rond mummificatie. Te zien zijn tweeduizend jaar oude Egyptische mummies, beschilderde mummiekisten, godenbeelden en tal van grafgiften als magische scarabeeën, papyri met rituele spreuken en juwelen. Die verzekeren een overledene in het hiernamaals van een eeuwig en aangenaam verblijf. Speciaal voor kinderen (8-12 jaar) is er een speurtocht met Dummie de Mummie, bekend uit de boeken van Tosca Menten.

 

ZIE OOK: Verras je geliefde met een rondleiding in het Rijksmuseum

 

Vlijmscherp verleden

In de tentoonstelling schitteren meer dan honderdvijftig bijzondere zwaarden in een verhaal over de geschiedenis, de rituele en de symbolische betekenis van het zwaard, van de prehistorie tot in de twintigste eeuw. Te zien zijn pronkzwaarden, slagzwaarden en steekzwaarden uit alle werelddelen, uit eigen collectie en te leen uit binnen- en buitenland. Blikvangers zijn het rijkszwaard, dat met de overige regalia een tastbaar symbool is van het koninklijk gezag, ‘magische’ bronzen zwaarden uit de prehistorie en Vikingzwaarden uit de omgeving van Dorestad, met de naam van de smid erop.
vlijmscherp-verleden-rijksmuseum

 

 

Romeinse kust

Een wandeling langs de Nederlandse kust in de Romeinse tijd, rond 200 na Christus, en een ontmoeting met de inheemse bevolking en de Romeinen die daar leefden. Archeologische vondsten als wapens, gebruiksaardewerk, sieraden, godenbeeldjes en altaren uit de drie kustprovincies, reconstructies van Romeinse schepen en forten illustreren handel en scheepvaart, religie en wonen, en de militaire verdediging van de kust en de Romeinse rijksgrens. Die doorsneed het land destijds langs de loop van de Rijn. Kinderen kunnen de ‘Romeinse kust’ afspeuren met een spel. Na Leiden reist de tentoonstelling door naar onder andere Huis van Hilde in Castricum en Muzee Scheveningen in Den Haag.

Baalbek bewonderd

Kunstenaar Teun van Staveren liet zich inspireren door de monumentale Romeinse ruïnes van de stad Baalbek, in het binnenland van Libanon. Van Staveren is opgeleid als architect en dat laat zich in zijn schilderijen zien in de focus op de ongekende afmetingen van de eeuwenoude bouwwerken en tegelijkertijd zijn grote aandacht voor verfijnde architectonische details. In de expositie presenteert hij twintig van zijn meest indrukwekkende Baalbek-werken.

Comments are closed.