Lezingprogramma Fiets en Wandelbeurs boordevol inspiratie

Van Spaanse ‘groene wegen’ tot zanderige paden in Namibië en Noorse pelgrimsroutes. Het lezing- en workshopprogramma van de 12e Fiets en Wandelbeurs neemt je mee naar tientallen inspirerende bestemmingen.
via-verde-tortosa-c-ward-van-loock

Zes lezingzalen

In zes lezingzalen en de Juliana Foyer in Jaarbeurs Utrecht staan op 20 en 21 februari in totaal zo’n tachtig presentaties op het programma. Keuze te over dus voor wie op zoek is naar bestemmingen ver weg of dichtbij. Naast avontuurlijke reisverhalen komen in twaalf workshops praktische onderwerpen aan bod als ‘wat gaat er in mijn rugzak?’, ‘koudweerkamperen’, ‘pech onderweg’ en ‘outdoorfotografie’.

 

ZIE OOK: Reuring op de Fiets en Wandelbeurs 2.0

 

Zaal 1 staat overwegend in het teken van themaland Spanje, dat meer te bieden heeft dan alleen ‘zon en zee’. Emma en Willem Joling vertellen er over de Vías Verdes, de ‘groene wegen’ midden in de natuur over voormalige spoorlijnen. Liedeke van Leeuwen, Sam Garret en Raymond Koome zoeken het in hun lezingen hogerop: de Pyreneeën. Ze traden er in de voetsporen van de Katharen, ‘ketters’ die in dit woeste berggebied aan de inquisitie probeerden te ontsnappen. Routinier Clemens Sweerman geeft onder meer een doorkijkje op de Santiago-fietsroutes en fietsjournalist Bert Sitters vertelt over de Zilverroute.
Zúñiga. Vía Verde del Ferrocarril Vasco-Navarro, puente en zona

 

 

Frank van Rijn

Globetrotter Frank van Rijn dwaalde door de woestijnachtige landschappen van Namibië. Hij omschrijft zijn trip als ‘een fietsreis in de regentijd door een land waar het zelden regent’. Met zijn kenmerkende humor schetst hij het landschap en zijn belevenissen: duizenden jaren oude rotstekeningen, giraffes, olifanten, leeuwen en… een konijn. De fietsreiziger presenteert op de beurs ook zijn nieuwe boek: ‘De hanen van de koning’, over een reis door Thailand, Laos en Cambodja.

frankvanrijn

 

 

Pelgrimsroutes

Ria Warmerdam koos voor een Scandinavische setting met het Olavspad, een Noorse pelgrimsroute tussen Oslo en Trondheim. De laatstgenoemde stad was in de middeleeuwen net zo’n belangrijk bedevaartsoord als Rome, Jeruzalem en Santiago. Volgens Warmerdam biedt het Olavspad 643 prachtige wandelkilometers, die nog niet ontdekt zijn door de massa. De Via Francigena of Frankenroute naar Rome is het onderwerp van Cor Kuyvenhovens lezing, Riet van Laake & Guus Wesselink onderzochten een pelgrimstocht uit de DDR-tijd: de Ökumenischer Pilgerweg der Gerechtigkeit und des Friedens door Saksen en Thüringen.

Alpe Adria met kids

Betekenen kinderen het einde van je fietscarrière? Volgens Aafke en Rien Bregman niet. Ze reden met hun drie kinderen de Alpe Adria Radweg, die in 2015 de eretitel ‘Fietsroute van het Jaar’ kreeg toebedeeld. Een traject van het Oostenrijkse Salzburg dwars door de Alpen naar de Adriatische Kust in Italië. Soms was het met 5 km/u bergop en vervolgens met 46 km/u weer naar beneden. Maar ook was de Alpe Adria ‘een feest van variatie’.
alpe-adria-met-kids

Spanje, Alpen, Noorwegen, Namibië, Arizona, China, Panama, Schotland: het is maar een kleine greep uit het lezingaanbod. Kijk voor de overige lezingen, de tijden en de zalen op: www.fietsenwandelbeurs.nl.

Koop je kaarten voor de Fiets & Wandelbeurs met korting

De Fiets & Wandelbeurs is 20 en 21 februari 2016 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ontdek het laatste nieuws op Fietsrondje.nl. Koop nu je entreekaartje met €4 korting en sla de wachtrijen voor de kassa over!
Koop kaartjes voor Fiets & Wandelbeurs 2016 met korting

Comments are closed.