Kom naar de lezing van Beatrice de Graaf ‘Willem I en zijn radicalen’

Beatrice de Graaf vertelt op zondag 7 februari in het Nationaal Archief in Den Haag over Koning Willem I en zijn minister van Justitie, Van Maanen. Vanaf het eerste begin van het koninkrijk wordt de koning geconfronteerd met radicalen, revolutionairen uit de bourgeoisie.
lezing-beatrice

Zij willen snelle veranderingen en dulden geen tegenstanders. Volgens Willem I en Van Maanen is de veiligheid van het prille koninkrijk daardoor in gevaar. Omdat ze de veiligheid willen bewaren, zoeken ze naar nieuwe ideeën. Om het gevaar in kaart te brengen en te bestrijden, nemen ze de werkwijze van Lodewijk Napoleon uit de Franse tijd over, zoals het inzetten van geheim agenten. De Graaf laat zien hoe dat in de praktijk uitpakte en dat er nog een groot verschil is tussen de politiestaat op papier en de veiligheid op straat.

Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf is hoogleraar ‘History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht’. De Graaf studeerde Geschiedenis en Duits aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Bonn. In december 2004 promoveerde ze op een proefschrift over de relatie tussen de DDR, de vredesbeweging en de Nederlandse kerken. Voor dit proefschrift ontving zij in 2005 de Max van der Stoel-Mensenrechtenprijs. Na haar promotie werkte De Graaf in Utrecht als universitair docent. In 2007 stapte ze over naar de Universiteit Leiden, waar zij medeoprichter was van het Centre for Terrorism and Counterterrorism (CTC), verbonden aan de Campus Den Haag in Den Haag. In 2012 werd ze aan het CTC benoemd tot hoogleraar ‘Conflict en veiligheid in historisch perspectief’.

 

ZIE OOK: Portret Spinoza terug in Den Haag

 

Tentoonstelling 24 uur met Willem

Over de rode loper gaat de bezoeker de werkkamer van Willem I binnen. Daar speelt het werkende en het persoonlijke leven van de koning zich af. Vol energie werkt hij aan een welvarende toekomst voor zijn land, die hem de bijnamen koning-koopman en de kanalen-koning oplevert. Krachtig, zelfverzekerd en met visie, maar ook halsstarrig, eigenzinnig en tegendraads, regeert koning Willem I het land als een bedrijf… maar dan wel als zijn bedrijf!

 

 

Comments are closed.