Portret Spinoza terug in Den Haag

Een uniek portret van de 17de-eeuwse geleerde Spinoza is één van de hoogtepunten van de tentoonstelling Held op Sokkel die het Haags Historisch Museum van 3 oktober 2015 t/m 24 januari 2016 organiseert. Het portret, door een anonieme schilder, behoort tot de collectie van het Haags Historisch Museum, maar was jarenlang opgenomen in de vaste presentatie van het Joods Historisch Museum. Nu komt het portret terug naar Den Haag.

Het portret van Spinoza

Het portret van Spinoza

In de tentoonstelling Held op Sokkel passeert, naast Spinoza, een tiental helden de revue van wie een standbeeld in Den Haag te vinden is: van Willem van Oranje tot Louis Couperus en van Nelson Mandela tot Aad Mansveld. Andere hoogtepunten zijn het bureau van Willem Drees uit het Rijksmuseum, een terracotta voorstudie van het beeld van Willem van Oranje, een buste van Nelson Mandela en een in brons uitgevoerde schoen van ADO-vedette Aad Mansveld.

 

ZIE OOK: Haagse koningstour: ontdek alle ins & outs van Prinsjesdag

 

In Museum de Gevangenpoort vindt tegelijkertijd de kleine presentatie Held achter tralies plaats, over helden die in het gevang terecht kwamen vanwege hun (politieke) ideeën of vanwege het begaan van strafbare feiten.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van het 125-jarig jubileum van de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe. Als onderdeel van dit jubileum verschijnt het rijk geïllustreerde boek Den Haag in Beelden waarin 60 beelden de revue passeren. Het boek is o.a. te koop in de museumwinkel van het Haags Historisch Museum.

Bij de tentoonstelling worden activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, beeldenwandelingen en kinderworkshops.

 

 

Comments are closed.