TEFAF Maastricht binnenkort back in town

Kunst van wereldformaat, wereldse events & voorstellingen, private jets, haute couture, bubbels & bolides en conversaties in alle talen: dat is Maastricht during TEFAF.
tefaf-maastricht-schilderijen

Maastricht is van 11 t/m 20 maart the place to be. Tijdens ’s werelds meest toonaangevende kunst- en antiekbeurs TEFAF wordt het MECC omgetoverd tot een kunstmuseum van wereldformaat waar je kunst, design en juwelen, maar ook vele nationaliteiten, culturen, luxe en haute couture kan bewonderen. In de stad heerst er dan een heerlijke dynamiek. Naast de talrijke private jets die landen op Maastricht Aachen Airport, wordt de stad ook gesierd door keurig gekapte en uitgedoste dames, deftige heren, bijzondere bolides, luxe geuren en conversaties in alle talen.

 

 

DURING TEFAF Festival: WELCOME ART LOVERS

Niet alleen binnen de muren van het MECC, maar ook de stad bruist met internationale producties, speciale events, inspirerende exposities en unieke festivalvoorstellingen. Bezoekers én bewoners kunnen 10 dagen lang genieten van kunst, dans, klassieke muziek, opera, jazz, theater en nog veel meer! Diverse voorstellingen en exposities gaan speciaal in première en staan exclusief in de zalen van Theater aan het Vrijthof en de musea. En alsof dat nog niet genoeg is: in de omliggende steden zoals Aken, Luik, Hasselt en Heerlen kun je genieten van nog veel meer bijzondere tentoonstellingen, dans- , theater- en muziekperformances.

 

ZIE OOK: Maastricht maakt zich klaar voor de TEFAF

 

Overzicht programma DURING TEFAF Festival

Volledig overzicht van alle hotspots en bezienswaardigheden in Maastricht

Download de Maastricht City guide 2016 met de hotspots, bezienswaardigheden, interessante weetjes, beste shoppingtips, lekkerste restaurants én must sees van locals. Wat is er te doen en wat mag je absoluut niet missen? Ontdek het op www.duringtefaf.nl

Must see – do – hear – dance & more

Op het programma staat diverse bijzondere events, voorstellingen en tentoonstellingen. Onderstaand een aantal tips uitgelicht.
tefaf-geit

Les Deux Garçons: PURE

Museum aan het Vrijthof presenteert de eerste overzichtstentoonstelling van het spraakmakende Nederlandse kunstenaarsduo ‘Les Deux Garçons’. Taxidermie sculpturen, bronzen beelden en gemengde techniek objecten laten de diversiteit van de kunstenaars zien. Het duo geniet internationale bekendheid met hun sculpturen van taxidermie, waarbij geprepareerde dieren iets menselijks krijgen. Eenmaal hun werk gezien laat het je niet meer los. Datum: 6 maart-6 juni 2016.

PSSST

Een muziektheatrale installatie. Voor het eerst in Nederland te zien. Op Plein 1992 staan zes houten installaties. Open één van de deuren en neem plaats. Kijk eens naar buiten. Zie je de mensen op straat? Als een vlieg op de muur kan je iedereen in de gaten houden. Soms zien ze jou ook. Laat je ondertussen door een verteller meenemen in een muzikaal verhaal. Het project PSSST bestaat uit 6 architecturale luisterunits en is het meest recente project van Els Roobroeck/COVAR. Het bezoeken van 1 unit duurt gemiddeld 5 minuten. Gratis toegankelijk. Datum: 10-14 maart 2016.

Walhalla voor boekliefhebbers: Maastricht Antiquarian Book & Print Fair

Tijdens MABP(Sint Janskerk), de grootste Antiquarian Book & Print Fair van de Benelux, laat een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan. Ook voor de bescheiden verzamelaar, ‘doorsnee’ boekenliefhebber en de meer ‘magazine minded’ lezer is er genoeg moois om te bekijken en kopen. Van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst! Datum: 11-13 maart 2016.

Uniek in de wereld: het Vrijthof als Polo Arena ‘City Polo Maastricht’

Tijdens het laatste weekend DURING TEFAF wordt het spraakmakende en unieke event City Polo Maastricht gepresenteerd. Het Vrijthof in Maastricht wordt dan voor omgetoverd tot een échte Polo arena. Nergens anders ter wereld vormt een binnenstad het decor voor de oudste balsport ter wereld. De beste poloteams ter wereld komen voor dit bijzondere evenement speciaal naar Maastricht. Dé mogelijkheid om te genieten van de allure van deze prachtige historische stad én spectaculaire sport. De Polo Village is voor iedereen gratis toegankelijk, evenals de tribunes rondom het polo speelveld. Datum: 18-20 maart 2016.

Primeur voor Europa Ferran Adrià: Notes on Creativity

Marres Maastricht presenteert voor het eerst in Nederland en Europa een unieke tentoonstelling over de vermaarde El Bulli-creaties van de legendarische chef-kok Ferran Adrià. De nu al spraakmakende tentoonstelling Ferran Adrià: ‘Notes on Creativity’ is gewijd aan Adrià’s zoektocht naar creativiteit en hoe die leidde tot zijn revolutionaire keuken. Ze toont die aan de hand van meer dan honderden kleurrijke tekeningen, schetsen, kleimodellen, collages, wandvullende foto’s, spraakmakende gerechten en menu’s, bijzonder servies en opmerkelijk kookgerei én een film met de bijna tweeduizend gerechten die Ferran Adrià en zijn team in ruim twintig jaar tijd creëerden. Datum: 10 maart-3 juli 2016.
marres-tefaf

De ambitieuze videokunstinstallatie Moving Mesdag

Moving Mesdag brengt het iconische meesterwerk Panorama Mesdag tot leven in een 360° Ultra High Definition experience. Een bijzondere samenwerking, die op het eerste gezicht onwaarschijnlijke partners samenbracht op het snijvlak van kunst, technologie en creativiteit. Met behulp van surround sound design, biedt de installatie een visuele reis van 6 minuten langs 24 uur en de 4 jaargetijden. Gratis toegankelijk. Datum: 11-20 maart 2016.

Geen tijd om stil te staan tijdens JAZZ Maastricht Festival

Het is intussen een welbekend evenement in Maastricht: Jazz Maastricht Festival. Jazzartiesten met internationale allure zullen een bijzonder avondvullend programma ten gehore brengen. De opening is gereserveerd voor het dynamische en virtuoze Shai Maestro Trio waarna de Amerikaanse saxofonist Joe Lovano zijn opwachting zal maken. Het affiche wordt compleet gemaakt door de wondermooie Laura Mvula, de Britse soul singer-songwriter uit Birmingham. Datum: 19 maart 2016.

Gluren bij de buren: Very Contemporary art-locaties

Kunst houdt niet op bij de stadsgrenzen, want op nog geen uur rijden van Maastricht vind je naast Bureau Europa, Marres, Van Eyck en het Bonnefantenmuseum nog 10 andere Very Contemporary art-locaties met bijzondere exposities. Of je nu in Nederland wil blijven of naar België en Duitsland reist, in de Euregio valt een boeiende beeldende kunstenscene te ontdekken. Datum: doorlopend.

In het Theater

Ook de theaterliefhebber kan zijn hart ophalen, want naast het bekende JAZZ Festival Maastricht heeft Theater aan het Vrijthof een bijzonder programma samengesteld met internationale producties die geïnspireerd zijn door beeldende kunst of videokunst waarbij muziek, opera, toneel en dans elkaar afwisselen. Tijdens deze editie van het DURING TEFAF Festival gaan enkele producties in première:

Euregionale première:
16 maart 2016: Troubleyn/Jan Fabre – De macht der theaterlijke dwaasheden (Theater)

Nederlandse premières:

  • 12 maart 2016: Ali en Hedi Thabet – Rayahzone (Dans)
  • 18 maart 2016: Raimund Hoghe – Quartet (Dans)
  • 19.maart 2016: Cie D’ici P – Phasme (Dans)
  • 13 maart 2016: Keski.e.space – Raaklijnen (Familievoorstelling 7+)

60 minutes dinner

Maastricht biedt DURING TEFAF een speciale selectie aan restaurants waar je binnen 60 minuten kunt genieten van een 2-gangen menu én de rekening. Hét concept voor de drukke TEFAF bezoeker en exposant om toch te kunnen proeven van de gastronomisch hoofdstad Maastricht, gecombineerd met een bezoek aan TEFAF én een bijzonder cultureel avondprogramma.
60-minutes-tefaf

De restaurants zijn te herkennen aan het 60 minutes dinner logo/sticker. Vooraf reserveren o.v.v. ’60 minutes dinner’ is verplicht.

Comments are closed.