Op de pedalen door Champagne en Ardenne

Met zo’n 5000 kilometer aan wandel- en fietspaden biedt de regio Champagne en Ardenne in Noord-Frankrijk de actieve vakantieganger een ruime keus.
ANIMATION BURTON SAN MARINA 0035

Talrijke routes lopen langs wijngaarden, de Maas en diegenen die de beenspieren liever wat meer aanspannen, kiezen voor de glooiende heuvels in de Franse Ardennen. Het verkeersbureau heeft een nieuwe 68-pagina’s fietsbrochure, met informatie over zes langeafstandsroutes, kaarten, accommodaties en restaurants. Deze is verkrijgbaar op de stand 4B40 van Champagne à Vélo en Ardenne à Vélo op de Fiets en Wandelbeurs die zaterdag 20 en zondag 21 februari plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht. Verdere noviteiten zijn de verlenging van het ‘Trans-Ardennes’ fietspad met 40km tussen Charleville-Mézières en Remilly-Aillecourt, de asfaltering van het laatste traject van de voie vertes langs het Marne kanaal tussen Condé-sur-Marne en Cumières en een nieuw fietstraject die dwars door het centrum van Troyes leidt.

Nieuwe fietsbrochure

Een dagtocht, weekend weg of de hele week fietsen, de kleurenbrochure beschrijft zes langere fietstochten die opgedeeld zijn in trajecten dus men kan naar believen de hele route fietsen of een deel ervan. De zes langeafstandsfietspaden die aan bod komen zijn de Maasfietsroute, van de Ardenne naar de Marne vallei, de Marne vallei, het kanaal tussen Champagne en Bourgogne, de Seine vallei en de vallei van Aube en Côte des Bar.

 

ZIE OOK: Ontdek de bossen op deze robuuste e-bike

 

De langeafstandsfietsroute Trans-Ardennes – in 2010 uitgeroepen tot fietsroute van het jaar – volgt de rivier de Maas en start in Givet tot aan Charleville-Mézières. Afgelopen jaar is dit traject 40km verlengd van Charleville-Mézières via Sedan naar Remilly-Aillecourt waardoor het gehele traject nu 120km lang is. Naar verwachting wordt in 2017 het laatste deel van deze ‘voie verte’ van Remilly-Aillecourt naar Mouzon geasfalteerd. Vanaf Mouzon is er aansluiting op een fietspadennetwerk dat leidt naar het 250km stroomopwaarts gelegen oorsprong van de Maas in Pouilly-en-Bassigny. Dit jaar wordt de bewegwijzering afgemaakt zodat men vanaf 2017 van de oorsprong van de Maas naar de uitmonding in het Hollands Diep kan fietsen.

 

 

Jaagpad langs Marnekanaal

Het Canal lateral à la Marne is een 67 km lang kanaal van Vitry-le-Francois tot Dizy. Afgelopen jaar is het 23-km lange jaagpad tussen Condé-sur-Marne en Cumières geasfalteerd. Dit gedeelte loopt dwars door het hart van de champagnestreek dat in 2015 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed gezet is. Op termijn wordt het fietspad verlengd naar het plaatsje Dormans, 23 km ten westen van Cumières.

Fietsen langs de Marne

Fietsen langs de Marne


Eveneens nieuw is de aansluiting van het Haute-Seine kanaal met het meer van Lac d’Orient via een 10km lang fietspad tussen Barberey-St-Sulpice en St-Julien-les-Villas. Bijzonder is het feit dat de route dwars door het pittoreske centrum van de stad Troyes gaat.

 

 

Zo’n 150 accommodaties hebben een ‘fietsvriendelijk’ convenant Les Ardennes à vélo en La Champagne à vélo gesloten waarbij zij aan een reeks voorwaarden moeten voldoen. Denk aan het aanbieden van een overdekte ruimte voor fietsen die afgesloten kan worden, een plek om fietsen schoon te maken, er moet een reparatieset zijn, het ontbijt moet indien gewenst vroeg geserveerd kunnen worden en tegen betaling moet de accommodatie een lunchpakket kunnen aanbieden.

Groene wegen

Bijzonder zijn de zogenoemde ‘voies vertes’, in totaal 450 km aan voormalige spoorweg tracés en jaagpaden langs kanalen die nu in gebruik zijn als fiets- en wandelpaden. Veel van deze trajecten zijn ook geschikt voor skateliefhebbers. Op de site www.voiesvertes.com vindt men een overzicht van alle routes. Per traject krijgt men gedegen informatie over de route, waaronder adressen van hotels, restaurants, fietsverhuur en bezienswaardigheden. Op een kaartje is het hele traject in blokjes opgedeeld: door op een deeltraject te klikken krijgt men een gedetailleerde kaart van dat traject te zien.

Fiets gratis in TER treinen

De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan België en ligt tussen de Franse regio’s Picardie en Lorraine. Het bestaat uit de departementen Ardennes, Aube, Marne en Haute-Marne. Het is zowel met de auto als de trein zeer goed bereikbaar. Afstand vanaf Amsterdam tot de belangrijkste stad Reims bedraagt ruim 5 uur. Met de Thalys reist men snel naar Parijs en dan met TGV Est in 45 minuten naar bijvoorbeeld Reims of in 1 uur naar Châlons-en-Champagne. In de TER treinen in de Champagne en Ardenne mogen fietsen gratis vervoerd worden. Wil je je fiets in de TGV meenemen, dan kost dat 10 euro. Fietsen zijn aan boord van de Thalys uitsluitend toegestaan als het voorwiel is gedemonteerd en de fiets verpakt is in een fietshoes.

Koop je kaarten voor de Fiets & Wandelbeurs met korting

De Fiets & Wandelbeurs is 20 en 21 februari 2016 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ontdek het laatste nieuws op Fietsrondje.nl. Koop nu je entreekaartje met €4 korting en sla de wachtrijen voor de kassa over!
Koop kaartjes voor Fiets & Wandelbeurs 2016 met korting

Comments are closed.