Dresdner Kreuzchor viert 800-jarig jubileum

Een van de meest toonaangevende culturele instituten van het muziekland Duitsland viert in 2016 een bijzonder jubileum. Al 800 jaar lang vormt het Dresdner Kreuzchor het kloppende hart van de Europese cultuurmetropool Dresden, de deelstaathoofdstad die vroeger een Saksische residentiestad was. De Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) gebruikt het jubileumjaar om dit bijzondere aspect van het vakantieland Duitsland met een themacampagne te promoten.

Het Dresdner Kreuzchor

Het Dresdner Kreuzchor

Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de DZT, legt uit:

Dankzij het cultureel-toeristische aanbod versterkt Dresden de positie van Duitsland als belangrijkste culturele reisbestemming van de Europeanen. Sinds 2006 blijft het aantal overnachtingen vanuit het buitenland stijgen ‒ in totaal met meer dan 70% tot 830.000. Daarmee staat de metropool aan de Elbe in de top tien met beste bezochte steden van Duitsland.

 

ZIE OOK: Niet alleen in Oostenrijk leeft de operette!

 

Dresden staat wereldwijd bekend om zijn muzikale rijkdom. Hier zijn eersteklas orkesten gevestigd, zoals de Sächsische Staatskapelle en de Dresdner Philharmonie. In de Semperoper worden prachtige stukken opgevoerd. De kerkmuziek met de wereldberoemde jongenskoren kent een eeuwenlange traditie ‒ van Heinrich Schütz tot hedendaagse componisten. ‘In Dresden worden internationale gasten getrakteerd op muziek van wereldniveau ‒ van repertoirestukken van de operaensembles, kerkmuziek tot orkest- en koorconcerten. Bijzondere evenementen als het jaarlijkse Dresdner muziekfestival maken het culturele aanbod compleet’, aldus Hedorfer.

 

 

Het Dresdner Kreuzchor – vertegenwoordiger van de Duitse muziektraditie

Al 800 jaar lang brengt het Dresdner Kreuzchor zijn toehoorders in vervoering. Nog steeds verzorgt het koor de muzikale omlijsting van vespers en kerkdiensten in de Kreuzkirche aan de Altmarkt in Dresden. Gedurende het hele kerkjaar begeleidt het jongenskoor de helft van alle liturgische diensten in de kerk.

Deze diensten bieden internationale bezoekers een mooie gelegenheid dit ensemble live te zien optreden. Verder trekken de concerten van het koor in de Kreuzkirche zo’n 3.000 bezoekers. Tijdens deze concerten worden indrukwekkende sacrale werken opgevoerd, zoals het kerstoratorium en de Matthäus Passion van Bach.

 

 

Als ambassadeur van Dresden en muziekland Duitsland is het Kreuzchor regelmatig op tournee ‒ in Duitsland en wereldwijd. Daarnaast treedt het koor op tijdens internationale muziekfestivals en werkt het mee aan radio- en televisieprogramma’s. Toch blijft de thuisbasis Dresden de belangrijkste plek. Het koor telt ongeveer 150 zangers. De leden van het koor zitten op het Kreuzgymnasium. Ongeveer de helft woont in het naburige internaat. De zangers zijn 9 tot 19 jaar oud. Naast de dagelijkse schoolactiviteiten krijgen ze een gedegen muzikale opleiding met zang- en muziekles. De dagelijkse repetities vormen de basis voor de unieke klank van het koor en het saamhorigheidsgevoel van de zangers.

Saksische jongenskoren op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed

In maart 2015 heeft Duitsland voor het eerst tradities en wetenschapsvormen opgenomen in de nieuwe nationale lijst met immaterieel cultureel erfgoed. Dit is in overeenstemming met het UNESCO-akkoord, waarmee Duitsland in 2013 heeft ingestemd. De Saksische jongenskoren behoren tot de eerste 27 tradities die op de lijst staan. Het Thomanerchor van de Thomaskirche in Leipzig, het Kreuzchor van de Kreuzkirche in Dresden en de Dresdner Kapellknaben van de Hofkirche in Dresden zijn drie van de meest toonaangevende jongenskoren van Duitsland. Ze bestaan al sinds de 13e eeuw. Hun belangrijkste taak is de muzikale begeleiding van kerkdiensten.

Overzicht van concerten in Duitsland gedurende het jubileumjaar

Al 800 jaar lang is het Kreuzchor een begrip in de muziektraditie van Dresden. Ook in het jubileumjaar geeft het koor concerten, zowel in zijn artistieke thuisbasis Dresden als in Duitsland en wereldwijd. De concerten vinden plaats in samenwerking met beroemde orkesten als de Dresdner Philharmonie en de Sächsische Staatskapelle Dresden.

Comments are closed.