Mijnfietsroutes vastgelegd in unieke brochure

Deze week is een van de laatste projecten tijdens het Jaar van de Mijnen 2015 gelanceerd. ‘De Mijnfietsroutes – Bovengronds genieten van het mijnverleden’. Een kleurrijke brochure met 4 fietsroutes van meer dan 125 kilometer langs 71 beschreven bezienswaardigheden en 8 unieke tijdvensters die de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek met elkaar verbinden.

De Mijnfietsroutes brochure

De Mijnfietsroutes brochure

Na de bekendmaking van het Jaar van de Mijnen 2015 bleek dat er meerdere organisaties in Zuid-Limburg aan de slag waren gegaan met het realiseren van fietsroutes langs mijnmonumenten zoals Kivi, Historisch Goud en de Domijnen. Al snel bleek dat een samenwerking de beste manier was om te komen tot ultieme mijnroutes door het Zuid-Limburgse landschap die de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek met elkaar verbinden. Samen met het Huis voor de Sport Limburg en de VVV Zuid-Limburg heeft dit geresulteerd in een plan waarbij de volledige Mijnstreek betrokken wordt en profiteert, ook na het jubileumjaar.

 

ZIE OOK: 3 x Mijnstreek Belgisch-Limburg

 

Vier routes

In de brochure zijn 2 routes in de Oostelijke mijnstreek (beide ca. 30 km) en 2 routes in de Westelijke Mijnstreek (46 en 20 km lang) opgenomen. De routes in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek zijn bovendien aan elkaar gekoppeld via een verbindingsroute. De routes zijn gedetailleerd weergegeven op kaart waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van de bestaande fietsknooppuntroutes. Langs de routes zijn verdeeld over de 4 routes in totaal maar liefst 71 bezienswaardigheden (zowel goed als minder goed zichtbaar) beschreven. Buiten het fietsen is de brochure daarom ook een mooi naslagwerk met vaak verrassende informatie over het mijnverleden. Naast de beschrijving van de routes in de brochure zijn er ook nog 4 eenvoudige flyers met routebeschrijvingen gemaakt die gratis digitaal te downloaden zijn.

 

 

Tijdvensters

Om het verleden nog beter in beeld te brengen komt men onderweg ook langs 7 grote tijdvensters. Dit zijn grote doorzichtige foto’s in een frame van 2,5 meter bij 1,5 meter die laten zien hoe de gebouwen (waaronder enkele mijningangen) er vroeger uitzagen. De routes komen langs 2 bestaande tijdvensters in Brunssum en vanuit het project worden er nog 5 tijdvensters in de Mijnstreek bijgeplaatst de komende periode.

Het hele project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van Stichting Jaar van de Mijnen, Fonds Sociale Instellingen (FSI) en Stichting Behoud Mijnhistorie

Comments are closed.