7 redenen om naar Zwitserland te gaan in 2016

Zwitserland had het afgelopen jaar nog meer positiefs in petto. Met de lancering van de 1600 kilometer lange Grand Tour of Switzerland, de uitgebreide jubileumviering van de eerste beklimming van de Matterhorn (150 jaar geleden) en de opening van de verlengde Herzroute voor e-bikers onderstreepte het maar weer de pioniersdrang die kenmerkend is voor de Zwitsers.

Beleef Zwitserland

Beleef Zwitserland

1. Kunstbiënnale Manifesta in Zürich

Van 11 juni tot en met 18 september 2016 vindt in Zürich de kunstbiënnale Manifesta plaats. Dit tweejaarlijkse evenement, waarin hedendaagse beeldende kunst centraal staat, werd in 1996 voor het eerst in Rotterdam georganiseerd. Het is niet toevallig dat het in 2016 in Zürich plaatsvindt: hier begon honderd jaar eerder de culturele beweging ‘Dada’, ook wel dadaïsme genoemd. Heel toepasselijk duurt de elfde editie van Manifesta 100 dagen.

 

ZIE OOK: 10 x bijzonder overnachten in Zwitserland

 

2. Grand Tour of Switzerland bewegwijzerd

Nog meer kijkplezier en gemak tijdens een rondreis door Zwitserland: sinds het najaar van 2015 is de 1600 kilometer lange Grand Tour of Switzerland volledig bewegwijzerd. Ongeveer 650 borden langs de wegen zorgen ervoor dat automobilisten en motorrijders de juiste route nemen, zonder daarbij op navigatiesystemen of plattegronden te moeten terugvallen.

3. Duik in de wereld van Chaplin

Een ‘must visit’ voor fans van Charlie Chaplin: in het voorjaar van 2016 wordt het museum ‘Chaplin’s World’ geopend, dat volledig in het teken staat van het leven en werk van de gelauwerde Britse artiest. Het museum bevindt zich (deels) in de villa waar Chaplin de laatste 25 jaar van zijn leven gewoond heeft, vlakbij Vevey aan het Meer van Genève.

 

 

4. De Tour de France in Zwitserland

Van 18 tot en met 20 juli 2016 brengt de Tour de France een bezoek aan Zwitserland. Op 18 juli komt het peloton in het Juragebergte het land binnen, om direct door te gaan naar Bern. Na een rustdag in de Zwitserse bondsstad vervolgen de wielrenners hun tocht op 20 juli met een spectaculaire etappe naar Finhaut in het Wallis. De stuwdam bij het Lac d’Emosson vormt het indrukwekkende decor van de finish.

5. Opening langste treintunnel ter wereld

Een nieuw meesterwerk in de Zwitserse tunnelbouw: op 1 juni 2016 wordt de langste treintunnel ter wereld geopend. Deze 57 kilometer lange tunnel vornt de nieuwe noord-zuidverbinding door het Gotthardmassief. Reizigers vanuit Centraal-Zwitserland zijn ongeveer 40 minuten sneller in Ticino dan voorheen. Vanaf 11 december 2016 wordt het traject opgenomen in de dienstregeling van de Zwitserse spoorwegen en is het effectief in gebruik.

 

 

6. Totaal vernieuwd: Kunstmuseum Basel

Het vernieuwde Kunstmuseum Basel is vanaf komend voorjaar geopend voor het publiek. Op 17 en 18 april 2016 vindt de feestelijke opening plaats van het totaal gerenoveerde hoofdgebouw, dat is ontworpen door het gerenommeerde architectenduo Christ & Gantenbein. Op 19 april begint de tentoonstelling ‘Sculpture on the Move 1946-2016’, met werken van onder anderen Alberto Giacometti, Hans Arp en Pablo Picasso.

7. Jubileumeditie Montreux Jazz Festival

Het beroemde Montreux Jazz Festival viert zijn 50-ste verjaardag in 2016. Van 1 tot en met 16 juli swingt het stadje Montreux aan het Meer van Genève weer de pan uit. De organisatie pakt voor deze speciale editie groots uit en maakt het programma in april 2016 bekend. Kaarten voor de concerten van topartiesten zijn vanaf dat moment te bestellen. Daarnaast zijn veel optredens, zoals bij iedere editie, gratis toegankelijk.

Comments are closed.