10 x bijzonder overnachten in Zwitserland

Overnachten in Zwitserland is altijd bijzonder. Vooral in de bergen. De hoge ligging is soms even wennen, maar van de frisse lucht, de geur van hout en de sereniteit van de omgeving kunnen de meeste mensen geen genoeg krijgen. Misschien heeft het Zwitsers gevoel voor detail er ook mee te maken. Wordt u ook altijd zo vrolijk als u een chocolaatje op uw kussen in de hotelkamer ziet liggen?

Swiss Cities: Ascona

Sommige accommodaties in Zwitserland zijn extra bijzonder, door hun spectaculaire ligging, opvallende architectuur of boeiende geschiedenis. Ooit eens in een oude gevangenis geslapen? In een iglo, hangmat of wijnvat? Langs de 1600 kilometer lange Grand Tour of Switzerland zijn veel van deze bijzondere accommodaties te vinden. Het Zwitsers Verkeersbureau heeft er 10 voor u geselecteerd.

1. Lekker hangen in de Jura

Bij het dorpje Rebeuvelier, op een klein uurtje rijden van Basel, ligt het Jura Adventure Parc. Op een speciale locatie in het bos kun je overnachten in hangmatten voor twee tot veertig personen. Sanitaire voorzieningen zijn ter plaatse, evenals een keukentje en een kampvuurplaats.

 

ZIE OOK: 8 Winterse redenen om verliefd te zijn op Zwitserland

 

2. Op palen boven water, Neuchâtel

Een knap staaltje architectuur aan het Meer van Neuchâtel: het vijfsterrenhotel Palafitte bestaat uit 40 markante houten paviljoens, die gedeeltelijk op palen in het meer staan. Elke kamer heeft een eigen terras, waarvan enkele zelfs rechtstreeks toegang bieden tot het meer.

3. In een iglo bij Gstaad

Romantisch in een iglo overnachten en lekker opwarmen in een privé-jacuzzi? Vanaf de kerstperiode tot in april is dit mogelijk boven Saanenmöser in de omgeving van Gstaad. Een tiental iglo’s vormt een mini-dorp op zo’n 2000 meter hoogte, inclusief fonduerestaurant en bar. Soortgelijke iglodorpen zijn te vinden in Zermatt, Davos-Klosters en Engelberg-Titlis.

4. In de bak van Luzern

Ga direct naar de gevangenis. Ga niet langs “Start”. Wel naar Luzern. De oude gevangenis van deze stad, gebouwd in 1862, is tegenwoordig namelijk een hotel. Waar tot 1998 nog criminelen gevangen zaten, kunnen gasten tegenwoordig vrijwillig overnachten. Ontsnappen via het raam blijft lastig: de tralies zitten nog altijd in de weg.
Swiss Cities: Lucerne

5. Milchbar: éénkamerhotel in Zürich

Een overnachting in ‘Milchbar’, gelegen in het centrum van Zürich, is niet zomaar geboekt. Dat kan namelijk niet. Het hotel beschikt over één kamer, die exclusief is ingericht door kunstenaar Max Zuger. De bijzondere kamer is van alle gemakken is voorzien. Een veilingsysteem bepaalt de uiteindelijke prijs voor een overnachting. Het openingsbedrag is CHF 199.

 

 

6. Tegen een imposante rotswand

De ligging van berghotel Aescher-Wildkirchli is even spectculair als onwaarschijnlijk: pal naast een gigantisch rotsgewelf in het Alpsteingebied. Gasten overnachten in een groepsonderkomen, dat plaats biedt aan zo’n 40 personen. Het terras van het restaurant is een geliefde plek voor dagtoeristen. Vooral de huisgemaakte Rösti vindt hier gretig aftrek.
SWITZERLAND - SUMMER

7. In een Bündner wijnvat

In het wijngebied van de regio Graubünden liggen Maienfeld en Jenins. In beide dorpjes zijn twee 8000-liter wijnvaten te vinden, die zijn verbouwd tot gastenverblijven. Eén vat is om in te slapen, het andere vat doet dienst als ‘huiskamer’. In Jenins bevindt het sanitair zich zelfs in het vat.

8. De boom in bij Klosters

In het kinderparadijs Madrisa-Land, boven Klosters, bevindt zich het eerste boomhuttenhotel van Zwitserland. Het bestaat uit tien drempelvrij ingerichte boomhutten, die door bruggen met elkaar verbonden zijn. De hutten beschikken over vier tot zes bedden en zijn daarmee zeer geschikt voor gezinnen.

9. In een voormalige ondergrondse bunker

Tot 1999 gebruikte het Zwitserse leger deze ondergrondse bunker in het Gotthardmassief bij Airolo in het Italiaanstalige Ticino nog voor militaire oefeningen. Tegenwoordig kunnen gasten er overnachten. Het op 2050 meter hoogte gelegen hotel ‘La Claustra’ beschikt daarnaast over vergaderzalen voor zakelijke bijeenkomsten.

10. Eco-luxe in verbouwde boerderijschuurtjes

In het zuidwesten van de regio Wallis bevindt zich Montagne Alternative: een verzameling oude, houten boerderijschuurtjes die zijn verbouwd tot luxe gastenverblijven. De buitenkant is nagenoeg onveranderd, waardoor de oorspronkelijke uitstraling bewaard is gebleven. In deze rustige omgeving kunnen gasten de geest even opladen en bijvoorbeeld deelnemen aan yoga- en tai-chilessen.

Swiss Cities: Bern

Comments are closed.