Fiets meenemen met Eurostar wordt bijna onmogelijk

Reizigers mogen per 1 november geen fiets meer meenemen met de Eurostar. Alleen als de fiets gedemonteerd en verpakt wordt mag de fiets als handbagage nog mee. De Britse fietsersbond CTC is een actie begonnen die inmiddels wordt ondersteund door zusterorganisaties in Nederland, België en Frankrijk. Ook de European Cyclists’ Federation schaart zich acht de campagne.
eurostar

Meer bagageruimte

Op dit moment kan een fiets in de Eurostar mee voor circa 30 euro per enkele reis. Maar de hogesnelheidstrein die Londen met het vaste land verbindt wil die regeling stopzetten. Volgens Eurostar wil het bedrijf fietsen gaan weren omdat er dan meer bagageruimte overblijft. Door het nieuwe beleid moeten de wielen worden gedemonteerd en moet ook het stuur eraf, net als het zadel en de trappers. Ook bagagedragers kunnen niet blijven zitten. Al het gesleutel wordt een te lastige drempel voor veel reizigers.

 

ZIE OOK: Ontdek de fietsrondjes van de maand

 

Volgens de CTC nemen steeds meer Britten hun eigen fietsen mee naar populaire fietssteden als Amsterdam en Parijs. Begin 2016 wordt een nieuw fietsroute rond Het Kanaal gepresenteerd.

 

 

Uit een onderzoek van het Europees Parlement beleid blijkt dat er jaarlijks 2,3 miljoen fietsvakanties plaatsvinden in de EU. De fietsersorganisaties vrezen dat dit terugdraaien een negatieve prikkel zal uitstralen op andere spoorwegmaatschappijen

Thalys en ICE hebben al een fietsonvriendelijk beleid. Hoewel in de Thalys een speciale ruimte is voor fietsen, mogen er toch geen fietsen mee. Bij de ICE komt er een kentering aan: nieuwe ICE-treinstellen krijgen wél plekken voor fietsen. In Frankrijk kan de fiets in ongeveer de helft van de TGV-treinstellen. In Nederland worden de fietsen geweerd bij de Intercity Direct. Dat zou te maken hebben met veiligheidsvoorschriften. 

Online Petitie

Zie de online petitie tegen het nieuwe Eurostar fietsbeleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *