Vergeet je vaccinaties niet!

Als je naar een ver land op vakantie gaat, heb je vaak een of meerdere vaccinaties nodig om je te beschermen tegen infectieziekten. Via een spuit wordt er vloeistof in een spier of onder de huid gespoten met daarin een vaccin. Dit vaccin bevat onschadelijke ziekteverwekkers. Als reactie hierop maakt je lichaam antistoffen aan
zorgverzekering-op-reis-unitedconsumers

Of je wel of geen vaccinatie nodig hebt, is afhankelijk van je gezondheidssituatie, de verblijfsduur en de gebieden waar je op vakantie gaat.


Voor welke landen heb je een vaccinatie nodig?

Voor reizen naar Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Midden- en Zuid-Amerika en een aantal landen in Oost Europa zijn vaccinaties nodig. Ook als je op vakantie gaat naar Turkije, Marokko en Tunesië wordt aangeraden om je vooraf te vaccineren.

 

ZIE OOK: Een half miljoen Nederlanders reist zonder zich te laten vaccineren.

 

Duur van de reis


Ook de verblijfsduur speelt een rol. Als je voor minder dan 6 weken op vakantie gaat, je verder gezond bent en geen binnenlanden, oerwouden en slecht onderhouden wijken bezoekt, worden de volgende vaccinaties aangeraden:

  • DTP
  • Hepatitis A
  • Gele koorts
  • BuiktyfusLet op als je voor je reis in bepaalde landen moet overstappen. Het is mogelijk dat je hiervoor ook vaccinaties nodig hebt. Voor een hoop van de landen en streken waar we het eerder over hebben gehad in dit artikel, geldt dat er voor een verblijf van meer dan 6 weken aanvullende vaccinaties nodig zijn. Dit geldt ook als je verblijft in binnenlanden, oerwouden en slecht onderhouden wijken.

 

 

Vergoeding van de borgverzekering


Vaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering maar in de meeste gevallen wel vanuit de aanvullende verzekering. Om voor deze vergoeding in aanmerking te komen, moet de vaccinatie worden uitgevoerd door een Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). 

Als je niet voor onaangename verassingen wilt komen te staan, bekijk je vooraf de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je met een gerust hart op vakantie. OP unitedconsumers.com/zorgverzekering vind je hier meer gedetailleerde informatie over.

Comments are closed.