Maastricht zet zich op de kaart als broedplaats voor creatieve sector

Fashion House, de toekomstig broedplaats voor jonge creatieve modetalenten, krijgt een plek in het oude Labgebouw van Vredestein aan de Lage Frontweg in bedrijventerrein Bosscherveld. De gemeente Maastricht bestemt 1000 m2 van de tweede verdieping in het gebouw voor designers, modemakers en producenten.

Labgebouw Vredestein

Labgebouw Vredestein

FASHIONCLASH, de Fashion Council NL en Maastricht Academy of Fine Arts and Design (MAFAD) gaan gezamenlijk het concept en inhoudelijke programma en samenstellen. De creatieve broedplaats krijgt tevens een financiële impuls van vermogensbeheerder Forza Asset Management. Dat maakte Forza gisteren bekend tijdens de viering van het vijftienjarig bestaan van het bedrijf in Theater aan het Vrijthof. Door de financiële steun krijgen creatieve talenten naast een plek om te ondernemen, ook begeleiding bij het uitgroeien tot ondernemer en de opstart van een bedrijf. In 2016 opent Forza Fashion House Maastricht haar deuren.

Van traditioneel naar creatief

John Aarts, wethouder economische zaken: “Van de oude traditionele Maastrichtse maakindustrie zijn we op weg naar een nieuwe creatieve toekomst. Waar kunnen we dat beter doen dan op een plek die deze overgang als geen ander markeert. Vredestein, tot voor kort in het teken van rubber; vanaf nu het toekomstig laboratorium voor modetalenten. Een natuurlijke stap die past binnen de ambities van de gemeente en het karakter van de stad.”

 

ZIE OOK: Verken de nieuwe hotspots van Maastricht

 

Jan Frissen van Forza Asset Management: “De ondernemers uit de Maastrichtse mode en creatieve industrie zijn steengoed maar ze hebben het lastig. We willen deze jonge, creatieve talenten – ‘de parels’ – op pad helpen, ze de weg wijzen en ze houvast bieden in de ondernemerswereld. Door aan te sluiten bij Mode Maastricht willen we tevens de stad Maastricht iets teruggeven. Het elegante, authentieke, hoogwaardige en ambachtelijke imago van de creatieve sector verdient het om beter op de kaart gezet te worden. Ook het Fashion House, de verzamelplek van lokale fashion-ondernemers, heeft in onze ogen potentie.”

 

 

Mode Maastricht

Fashion House maakt onderdeel uit van het programma Mode maastricht. Mode Maastricht is een meerjarig programma geïnitieerd door de gemeente Maastricht. De hoofddoelstelling is het versterken van de modesector door verbinden van onderwijs, cultuur en economie rondom mode. Via diverse projecten en activiteiten wordt gestreefd naar behoud en creatie van werkgelegenheid voor de langere termijn. De gemeente heeft 1 miljoen euro geïnvesteerd in het programma. Door cofinanciering en samenwerking wordt deze investering verveelvoudigd.

Comments are closed.