De mooiste marktpleinen van Skåne

Stortorget wat grote markt betekent was ooit de grootste van Europa. Aan het plein uit 1530 staat het grote raadhuis in Hollandse Renaissancestijl. Daarnaast rijgen zich de historische woonhuizen van rijke kooplui aaneen. Ook staan hier het vroegere gouverneurspaleis en het burgemeestershuis. Midden op het plein een ruiterbeeld van Koning Karl X Gustav, in contrast met de modern vormgegeven bronnensculptuur. Aan de zuidelijke rand van het plein staat de oudste apotheek van Malmö. Deze Apotheek Lejonet is alleen al vanwege het Jugendstilinterieur een bezoek waard. Het hele jaar door vinden op het Stortorget festivals en muziekevenementen plaats. En natuurlijk zijn ook hier overal restaurants waar je heerlijk kunt genieten van alles wat zich op het plein afspeelt.

Een sfeervol pleintje in Malmö

Een sfeervol pleintje in Malmö

Malmö’s kleinste plein met grootse sfeer

Malmö is een stad van tegenstellingen. De spectaculaire wolkenkrabber Turning Torso, staat voor de stap in de 21e eeuw. Het ‘kleine plein’, Lilla Torg in de oude binnenstad, symboliseert het verleden. De oudste huizen hier stammen uit 1591. Rond het plein staan zorgvuldig gerestaureerde vakwerkhuizen. In de oude markthal Saluhallen kun je van alles proeven. Modern Zweeds design zie je in het Form Design Center, dat in een oude voorraadschuur uit 1852 is gevestigd. Er zijn allerlei kleine winkels en leuke boetieks, die tot een middagje shoppen uitnodigen. Lilla Torg geldt als de woonkamer van de stad. Hier genieten zowel inwoners als toeristen in de vele cafés en restaurants van lokale en internationale drankjes en gerechten.

 

ZIE OOK: In Zweden groeit oudste boom ter wereld en ‘wolvendood-mos’

 

Ystads marktplein met Domkerk

Ystad is natuurlijk vandaag de dag bekend door de fictieve inspecteur Wallander uit de boeken van Henning Mankell. Met zijn middeleeuwse, pastelkleurige halfhouten huizen, de geplaveide straten met kinderkopjes en de zonovergoten pleinen is de stad echt net zo aantrekkelijk als deze in de films en televisieserie wordt afgeschilderd. Het marktplein in Ystad mag en kan je niet missen; hier staat de imposante domkerk.

 

 

Saluhallen in Lund

Voor verse groenten en fruit ga je naar de markt. In Zweden staan de Saluhallen in Lund bekend om allerlei soorten verse etenswaren. Lund is een stad in de provincie Skåne in het zuiden van Zweden en een van de oudste steden van het land.

Comments are closed.