In Zweden groeit oudste boom ter wereld en ‘wolvendood-mos’

In het Nationale Park Fulufjället in Dalarna, Midden-Zweden, staat tussen tapijten rendiermos Old Tjikko. Hij is 9.550 jaar en daarmee de oudste boom van de wereld. Fulufjället werd in 2002 door de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf van Zweden geopend. Twee jaar later ontdekte Leaf Kullman, professor aan de Zweedse universiteit van Umeå, Old Tjikko, de eeuwenoude spar. Deze spar heeft zijn leeftijd te danken aan zijn speciale techniek om zichzelf te klonen. Zijn stam heeft een gemiddelde levensduur van ca. 600 jaar. Maar wanneer de stam afsterft, groeit er gewoon weer een nieuwe uit hetzelfde wortelgestel. De boom heeft zijn naam te danken aan de overleden hond van de professor.

Old Tjikko in Zweden

Old Tjikko in Zweden

Wolvendood

Het Nationaal Park Fulufjället is een van de jongste nationale parken van Zweden. Het 385 km2 grote park ligt in het noordwesten van de regio Dalarna, op de grens met Noorwegen en vormt de zuidelijkste uitloper van het woongebied van de Sami. De fjäll bestaat uit een zandsteenplateau van 9 miljoen jaar oud en is een afgelegen, ongerept en uiterst kwetsbaar natuurgebied met een rijkgevarieerde mosvegetatie. Zo groeit er ‘wolvendood’. De mythe gaat dat mensen jaren geleden dit mos in rauw vlees verstopten, bedoeld als lokaas voor wolven. Had een wolf er eenmaal van gegeten, dan stierf hij een langzame dood….Het mos zit er onschuldig uit en groeit alleen op bomen die meer dan 150 jaar oud zijn.

 

ZIE OOK: Kamperen bij Nederlanders in Zweden

 

Wandelen in Fulufjället

Wandelend is de beste manier om Fulufjället te ontdekken. Je komt de meest bijzondere dieren onderweg tegen. Spot vogelsoorten als de laplanduil, de ruigpootbuizerd en de taigagaai. Aan elanden, bevers en bruine beren is er in deze ongerepte wildernis geen gebrek! Drinken doe je uit de schoonste meren en helderste beken.

 

 

Kijk hier voor meer informatie. Slapen doe je in een Zweedse stuga die in het park staat, zoals Rörsjöstugan, of je boekt een kamer bij B&B Turistgården in Särna van het Nederlandse echtpaar Dick en Karin Blaauboer.

Comments are closed.