Van Gogh Museum herdenkt 125ste sterfdag Vincent van Gogh

In de beroemde Auberge Ravoux herdacht het Van Gogh Museum gisteren de 125ste sterfdag van Vincent van Gogh met de lancering van De Grote Van Gogh Atlas: een naslagwerk met honderden historische foto’s, tekeningen, brieven, gedetailleerde kaarten en topografisch materiaal van alle plekken waar Vincent van Gogh leefde en werkte.

Willem van Gogh en Machteld van Laer, familieleden van Vincent van Gogh, legden zonnebloemen en gele dahlia’s op zijn graf in Auvers-sur-Oise; op het Museumplein in Amsterdam is een kolossaal zelfportret bestaande uit 50.000 dahlia’s onthuld. Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum: ‘Samen met onze partners hebben wij dit jaar uitgeroepen tot Van Gogh-jaar onder het thema 125 jaar inspiratie. Door middel van tal van activiteiten herdenken we wie hij was en wat hem zo uitzonderlijk maakt. Tot op de dag van vandaag blijft hij miljoenen mensen ter wereld inspireren.’

29 Juli 1890

Op 29 juli 1890 stierf Vincent van Gogh in Auberge Ravoux in de armen van zijn broer Theo – twee dagen nadat hij zich in een open veld in wanhoop in de borst had geschoten. Op 30 juli werd zijn lichaam, in een kist bedekt met zonnebloemen en gele dahlia’s, begraven op de begraafplaats iets buiten Auvers-sur-Oise – het Franse dorp waar Van Gogh de laatste drie maanden van zijn leven woonde en meer dan 70 schilderijen maakte. Vandaag, precies 125 jaar later, herdenkt het Van Gogh Museum de sterfdag van de beroemde schilder op de plaats waar zijn leven eindigde.

 

ZIE OOK: Beleef Drenthe door de ogen van Van Gogh

 

In de Auberge Ravoux, waar Van Goghs kamer vrijwel onveranderd te bezichtigen is, ging Axel Rüger in op de niet aflatende inspiratie die Van Gogh 125 jaar na zijn dood nog steeds biedt: ‘Van Gogh was een model Europeaan. Hij was een van de eerste Europeanen die veel is gaan reizen om in andere landen vriendschappen te sluiten en inspiratie op te doen. Het 125e sterfjaar is een mooie aanleiding om Van Gogh te herdenken om wie hij was en wat hem zo uitzonderlijk maakt’. Aansluitend vond de presentatie plaats van De Grote Van Gogh Atlas (Uitgeverij Rubinstein, 2015), een uniek naslagwerk waarin Van Goghs reizende bestaan aan de hand van honderden historische foto’s, tekeningen, brieven en gedetailleerde kaarten en topografisch materiaal is gedocumenteerd. Het eerste exemplaar van De Grote Van Gogh Atlas werd uitgereikt aan Willem van Gogh en Machteld van Laer, familieleden van Vincents broer Theo van Gogh. Vanmiddag legden zij zonnebloemen en gele dahlia’s op het graf van de beroemde schilder.

 

 

De herdenking is een samenwerking van het Van Gogh Museum, het Institut Van Gogh Auvers en Stichting Van Gogh Europa – een samenwerkingsverband tussen circa 30 instellingen die Van Gogh eren rond het thema 125 jaar inspiratie. Uitgangspunt hierbij is dat de kunstenaar tot op de dag van vandaag velen inspireert en 125 jaar na zijn dood meer dan ooit leeft. In verschillende steden in Nederland, België, Frankrijk en Engeland die van betekenis zijn voor het leven en werk van de kunstenaar worden het hele jaar activiteiten georganiseerd. Stichting Bloemencorso Zundert herdacht vandaag de 125e sterfdag van hun beroemde dorpsgenoot door op het Museumplein in Amsterdam een groot zelfportret van Van Gogh bestaande uit 50.000 dahlia’s te onthullen. Het tableau meet acht bij acht meter en staat naast het Van Gogh Museum.

De Grote Van Gogh Atlas

Waar woonde en werkte Vincent van Gogh voordat hij in Auvers belandde? De Grote Van Gogh Atlas geeft hier antwoord op aan de hand van honderden historische foto’s, tekeningen, brieven, gedetailleerde kaarten en topografisch materiaal. Volg Vincent van Gogh langs meer dan twintig plaatsen in Nederland, Engeland, België en Frankrijk waar hij woonde en werkte en ervaar hoe zijn wereld er in die tijd uitzag: van de landelijke rust op het platteland van Brabant en Zuid-Frankrijk, tot de zinderende drukte in wereldsteden als Londen en Parijs. Een rijke keuze uit zijn werk laat zien hoe hij als kunstenaar de wereld om hem heen in honderden schilderijen en tekeningen naar zijn hand zette.

van Gogh atlas

van Gogh atlas

De Grote Van Gogh Atlas is geschreven door Nienke Denekamp (schrijver), René van Blerk (senior educator Van Gogh Museum) in samenwerking met Teio Meedendorp (kunsthistoricus en onderzoeker Van Gogh Museum) en vormgegeven door Yolanda Huntelaar (Werkplaats Amsterdam). Verschijningsdatum: 29 juli 2015 (Uitgeverij Rubinstein, Amsterdam). De Grote Van Gogh Atlas verschijnt tegelijkertijd in een Nederlandse, Franse en Engelse vertaling.

Comments are closed.