Roze in het Rijks

Tijdens de jaarlijkse Gay Pride organiseert het Rijksmuseum een speciale ‘roze’ rondleiding. Voorwerpen uit de collectie vertellen het verhaal van de geschiedenis van de homosexualiteit in Nederland, van de 16de tot en met de 20ste eeuw. Ons land staat nu te boek als één van de meest liberale landen ter wereld waar het homoseksualiteit betreft. Dat dit niet altijd zo is geweest zal niemand verrassen.
roze-rijksmuseum

Woelige geschiedenis

Verschillende voorwerpen in de collectie van het Rijks verwijzen naar de bewogen en woelige geschiedenis van homosexualiteit van mannen en vrouwen in Nederland. Van een gebrandschilderd raam via een 18de eeuwse secretaire en een schilderij van Jacob de Wit tot aan een leunstoel ontworpen door Gerrit Rietveld, ze vertellen allemaal een ‘roze verhaal’. Natuurlijk ontbreken ook de ‘bekende Nederlanders’ niet: koning Willem II en koning-standhouder Willem III die –misschien- een affaire had met zijn luitenant-generaal Cornelis Evertsen?

 

ZIE OOK: Be Free as a Bird tijdens de Gay Pride

 

De roze rondleidingen zijn tussen 29 juli en 1 augustus elke dag tussen 11.30 en 12.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur. Op zondag 2 augustus alleen tussen 11.30 en 12.30 uur. € 5 per persoon.

 

 

Comments are closed.