Republika Srpska – Cultureel erfgoed en ongerepte natuur in de Balkan

Republika Srpska ligt in het hart van de Balkan en is een van de twee entiteiten van het land Bosnië en Hercegovina. Het grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro en heeft een oppervlakte van 25.052 km2, iets meer dan de helft van Nederland. Het gebied heeft een bevolking van 1,4 miljoen en het landschap wordt vooral gedomineerd door een nog ongerepte natuur bestaande uit bergen, rivieren en canyons. Tussen deze bergen liggen historische steden met een rijke cultuur, middeleeuwse kloosters, authentieke plattelandsdorpjes en talrijke wijngaarden. Republika Srpska is nog vrij onbekend bij de internationale reiziger maar heeft veel geheimen om te ontdekken!

Banja Luka

Banja Luka

Banja Luka

Banja Luka is met zijn 200.000 inwoners de grootste stad van Republika Srpska en is het administratieve centrum van de regio. Banja Luka is een stad van cultuur, jeugd en sport met een levendige sfeer en talrijke monumentale gebouwen zoals het oude treinstation uit 1891 dat nu dienst doet als het museum van hedendaagse kunst. Het gezellige voetgangersgebied “Gospodska Ulica” is het hart van de huidige stad met talrijke winkels, cafés en restaurants.
Het hoogtepunt van de stad om te bezoeken is het Kastel fort, dat gelegen is op de oever van de Vrbas rivier. Hier begon de ontwikkeling van de stad enkele eeuwen geleden en naast een verdedigingswerk was het fort ook een plaats voor de handel. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad met o.a. een restaurant en een park. Op de binnenplaats van het fort worden gedurende het gehele jaar verschillende manifestaties gehouden waaronder culturele evenementen, muziekfestivals en tentoonstellingen.
Banja Luka wordt omringd door bossen en heuvels, welke talrijke mogelijkheden bieden voor wandeltochten, picknicks, ontspanning en vermaak.

 

ZIE OOK: Bezoek de Balkan

 

Višegrad

De stad Višegrad ligt aan de Drina rivier en is vooral bekend vanwege de brug van Mehmed-paša Sokolović. Deze brug werd gebouwd tussen 1571 en 1577 door de beroemde Turkse architect Kodža Mimar Sinan en werd bekend door het boek “Brug over de Drina rivier”, geschreven door nobelprijs winnaar Ivo Andrić. De brug staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dichtbij de brug bevindt zich het toeristische complex Andrićgrad, dat recent gebouwd werd door de beroemde filmregisseur Emir Kusturica. Zijn idee was om een middeleeuwse stad in steen te herbouwen, geïnspireerd door de werken en het gedachtengoed van Ivo Andrić. De toeristentrein ‘Ciro’ verbindt Višegrad en Andrićgrad met Mokra Gora en Drvengrad, Emir Kusturica’s houten dorp aan de andere kant van de Bosnisch-Servische grens. Het traject voert langs fascinerende landschappen via de beroemde ‘Šarganska Osmica’ (Sargan Eight) spoorlijn.
Dichtbij Višegrad bevindt zich het klooster van Dobrun uit de 14e eeuw, dat nog meer geheimen onthult over het rijke verleden, de cultuur en de tradities van de regio.

De Republica Srpska

De Republica Srpska

Trebinje

De stad Trebinje ligt in het zuiden van Republika Srpska en is het culturele en economische hart van het oosten van Hercegovina. De stad werd aan het einde van de 18e eeuw gesticht op de oevers van de rivier Trebišnjica. Het museum van Hercegovina, dat zich in een oude barak uit de tijd van het Habsburgse Rijk bevindt, heeft een uitgebreide collectie over de geschiedenis van de regio. De brug van Arslanagić of Perović, gebouwd in 1574 door Mehmed-Paša Sokolović, is een van de belangrijkste historische monumenten van de stad en een mooi voorbeeld van Ottomaanse architectuur. Nog een hoogtepunt is het klooster van Hercegovačka Gračanica, welke een kopie is van het beroemde Gračanica klooster in Kosovo, en waarvan de bouw afgerond werd in 2000. Het gebied rondom Trebinje telt talrijke middeleeuwse kloosters zoals Tvrdoš, Dobrićevo, Duži en Petropavlov. De regio Hercegovina staat ook bekend om zijn excellente wijnen, waarvan de traditie teruggaat tot in de middeleeuwen.

 

 

Natuur en avontuur

Republika Srpska is een paradijs voor natuurliefhebbers en natuuractiviteiten. Het magische landschap bestaat uit bergen, valleien, rivieren en bossen, welke deels tot de laatste overblijfselen van het Europese oerbos behoren.

Nationale Parken Kozara en Sutjeska

Nationaal Park Kozara, ten noordwesten van Banja Luka, staat ook bekend als de ‘Schoonheid van de Krajina’. Het is een heuvelachtig en bosrijk landschap met talrijke wandelmogelijkheden in een nog ongerepte natuur. Het centrale deel van het park is het bergplateau Mrakovica, welke tevens de plaats is van talrijke culturele manifestaties. Het gebied werd in 1967 tot nationaal park uitgeroepen.
Nationaal Park Sutjeska is een gebied van uitzonderlijke natuurpracht rondom de bergtoppen Zelengora en Maglić, de hoogste bergtop van Republika Srpska met een hoogte van 2386 m. Naast bergen heeft het gebied talrijke rivieren en meren en een van de oudste oerbossen van Europa: Perućica. Sutjeska is een ideale bestemming voor fans van wandelen, bergbeklimmen, raften en andere outdoor activiteiten. Bezoek zeker ook de Zand Pyramides vlakbij Foča, een uniek natuurwonder dat doet denken aan de landschappen in Colorado!

Een kaart van de de Republica Srpska

Een kaart van de de Republica Srpska

Rivieren and rafting

De Vrbas river, vlakbij de hoofdstad Banja Luka, staat in de top van de meest aantrekkelijke rivieren in Europa en is een favoriete bestemming voor adrenaline liefhebbers. Het Vrbas Adventure Resort biedt talrijke mogelijkheden voor rafting en kayaking. Het resort was in 2009 gastheer van het wereldkampioenschap raften. Het gebied heeft ook mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken, paragliden, klimmen en duiken. Een unieke attractie is rafting gedurende de nacht op een verlicht parcours !

De Tara rivier is een van de meest spectaculaire rivieren van Europa met een 80 km lange rivierkloof, welke met een diepte van 1300 m de diepste rivierkloof van Europa is, en de tweede diepste canyon van de wereld (na de Grand Canyon van de Colorado rivier). Er zijn verschillende organisaties die meerdaagse rafting tochten door de canyon organiseren waarbij men in camps op de oever overnacht. Het grootste deel van de canyon kan enkel per raft ontdekt worden !

De Drina rivier ligt in het oosten van Republika Srpska en vormt de grens tussen Bosnië-Hercegovina en Servië. In de nabije toekomst zal dit gebied tot nationaal park uitgeroepen worden en samen met Nationaal Park Tara, aan de Servische kant van de grens, een grensoverschrijdend Biosfeer Reservaat vormen, welke tevens op de nominatielijst van UNESCO staat. Het gebied heeft talrijke mogelijkheden voor allerlei activiteiten en telt verschillende culturele hoogtepunten aan beide zijden van de grens.

Een andere interessante plek voor liefhebbers van natuur en water is het gebied rondom Šipovo, met zijn talrijke rivieren, watervallen en grotten. De Ribnik en Pliva rivieren zijn geliefd bij vissers, en de Vagan grot is de belangrijkste grot van de regio met zijn talrijke stalagmieten en stalactieten.

Comments are closed.