Zweden roepen Kalmar uit tot meest geliefde zomerstad van Zweden 2015

Het is feest in Kalmar: de stad is namelijk uitgeroepen tot de meest geliefde zomerstad 2015 van Zweden. Naast tal van culturele activiteiten en evenementen, is de stad half augustus het decor van de spectaculaire Ironman triatlon. Ook in het idyllische Glasrijk is er iets te vieren: deze zomer heeft Målerås, één van de bekendste glashutten van Zweden én hofleverancier, haar 125-jarig jubileum.

Één van de zomerevenementen in Kalmar

Één van de zomerevenementen in Kalmar

Van Pippi tot oerman in dé favoriete zomerstad

De Smålandse kuststad Kalmar is de meest geliefde Zweedse zomerstad. Kalmar is de winnaar van de jaarlijkse ‘zomerlievelingsstad’ verkiezing van Reseguiden.se, het grootste vakantieportal van Zweden. De stad biedt tal van bezienswaardigheden en festiviteiten voor jong en oud. Van een expositie met originele illustraties van Pippi Langkous in slot Kalmar tot theatervoorstellingen in de openlucht en stadtours per kano. Wie op 15 augustus in de buurt is, kan de deelnemers van de befaamde Ironman triatlon bijwonen.

 

ZIE OOK: Zomervakantie in Zweden: treed in voetsporen Astrid Lindgren

 

Glasrijk: 125 Jarig bestaan Målerås

Dit jaar viert Målerås, de grootste Zweedse glasblazerij in privé bezit, haar 125 jarig jubileum. De glashut maakt design van wereldformaat en staat vooral bekend om de met de hand gegraveerde dierenreliëfs van glaskunstenaar Mats Jonassen. Ter ere van deze mijlpaal heeft Jonassen een vier meter hoge sculptuur van glas en metaal ontworpen, die bezoekers al van grote afstand de weg wijst. In het bezoekerscentrum van de glasblazerij staat de bewogen geschiedenis van het bedrijf centraal.

 

 

Een bezoek aan Målerås is slechts één belevenis in het Glasrijk. De bijnaam ‘koninkrijk van kristal’ geeft aan dat je je in het Glasrijk in een sprookjesachtige omgeving bevindt. Elanden spotten, roetsjen over de langste zipline van Noord-Europa, zelf glas blazen of haring eten voor de glashaarden tijdens de traditionele ‘Hyttsill avonden’: het Glasrijk is misschien wel het meest bijzondere stukje zweden.

Comments are closed.