Slimmer naar Scheveningen met denhaag.com

Den Haag Marketing heeft haar consumentenwebsite uitgebreid met een innovatieve nieuwe tool. De prijswinnende website die vorig jaar gelanceerd werd, bevat nu ook de actuele verkeersgegevens voor Scheveningen. “Een primeur”, aldus Marco Esser, directeur Den Haag Marketing. Vanaf deze week vinden strandgangers niet alleen inspirerende tips, maar ook de actuele verkeersdrukte én de vrije plekken in de parkeergarages. Door het slim combineren van data worden bezoekers nog beter geholpen om naar Scheveningen te komen.

Makkelijker naar Scheveningen

Makkelijker naar Scheveningen

Marco Esser, directeur Den Haag Marketing:

De bereikbaarheid van toeristische hotspots speelt een belangrijke rol in het beslisproces van toeristen. Scheveningen is daar een mooi voorbeeld van. Op mooie zomerdagen zoals deze week en tijdens grote evenementen kan het op de weg naar het strand druk zijn. De nieuwe tool op denhaag.com geeft bezoekers die toch met de auto willen komen, inzicht in de actuele drukte en leidt hen naar de parkeergarage waar nog plek is. Den Haag heeft hiermee een echte primeur: geen enkele stad in Nederland ontsluit op deze innovatieve manier verkeers- en parkeerdata richting bezoekers.

 

ZIE OOK: Een dagje Den Haag

 

Werking

De actuele verkeersdrukte op de hoofdwegen naar Scheveningen wordt door de Gemeente Den Haag gemeten middels sensoren in het wegdek. Op denhaag.com worden deze gegevens, zowel voor desktop als mobiel, op een interactieve wijze beschikbaar gesteld voor automobilisten. Aanvullend op deze informatie wordt ook de actuele bezetting van de Scheveningse parkeergarages via denhaag.com ontsloten. Door deze innovatieve combinatie van data beschikken automobilisten altijd over up-to-date reisinformatie. Daarnaast wijst denhaag.com bezoekers natuurlijk ook op andere mogelijkheden om het strand te bezoeken: op de website is uitgebreide informatie te vinden over Park & Ride, het openbaar vervoer en fietsenstallingen.

 

 

Doorontwikkeling

Na lancering vorig jaar is denhaag.com door Den Haag Marketing verder ontwikkeld. De nieuwe innovatieve tool is daar een voorbeeld van. In samenwerking met de Dienst Stadsbeheer van de Gemeente Den Haag en BKS (Beheerskantoor Scheveningen) heeft Den Haag Marketing de bereikbaarheidsinformatie toegevoegd aan denhaag.com, hét adres van toeristisch Den Haag. Fabrique en Q42 uit Den Haag zorgden voor het design en de technische implementatie van de nieuwe tool.

Comments are closed.