Hotspots in Zweden

Merlot, Pinot noir, Chardonnay? Als je die druivennamen hoort, waan je je eerder in Frankrijk dan midden in Skåne. De regio staat niet meer alleen bekend vanwege de voortreffelijke keuken, met de biologische streekproducten en goede restaurants, maar heeft zich inmiddels ook als wijnregio geëtaleerd. Er is zelfs al een eigen ‘wijnstraat’, die door experts wel de ‘Skåne-sensatie’ wordt genoemd. De droom van de Noordse wijnbouw kon hier tot ontwikkeling komen door het milde klimaat en de langere bloeitijd.

Linköping in Zweden

Linköping in Zweden

Het wijngoed troont boven op een heuvel met blik op de skånische Söderslätt-vlakte van Skåne. Het klimaat wordt hier beïnvloedt door de relatief warme wind die vanaf het zuidwesten over Oostzee komt aanwaaien. Ook is er de beschutting van de beukenwouden en de invloed van het merengebied in het Noorden. Een prachtige plek om de wijn van de jonge wijnbouwers te proberen: ‘Skål’!

Overnachten in UNESCO werelderfgoed boerderij

Erik-Anders in het plaatsje Asta in Midden-Zweden, is een van de zeven boerderijen in Hälsingland die sinds 2012 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. En vanaf deze zomer kun je er ook overnachten.

 

ZIE OOK: Slapen tussen de wolven in Zweden

 

De gedecoreerde boerderij is een rijkelijk versierde houten boerderij. Het interieur van Erik-Anders boerderij dateert van 1850 – 1940. Naast deze zijn er nog zes boerderijen die deel uitmaken van een geheel van meer dan duizend nog bestaande houten constructies die hoofdzakelijk dateren uit de 18e en 19e eeuw. Zij worden beschouwd als de beste voorbeelden van een lange culturele traditie van regionale houtbouw die teruggaat tot de middeleeuwen (12e tot 16e eeuw) en sterk gelinkt is met Noordwest-Europa. Buiten kun je genieten van een mooie siertuin met kleine paadjes rond de vijver en allerlei beplanting. Naast de theetuin en moestuin is er een biologische boerderijwinkel. Kom het met eigen ogen aanschouwen en breng een bezoek aan Erik-Anders.

 

 

Hotspots in Zweden

De plaatsen Linköping en Norrköping ten zuidwesten van Stockholm zijn heerlijk industrieel met hun oude, ronde schoorstenen en monumentale fabriekspanden. Blogster Bonnie Dubois reisde erheen en vertelt je over de shops, gezellige restaurantjes en culturele hotspots. Je bent er trouwens zo; KLM vliegt je in anderhalf uur naar Linköping. Norrköping ligt op een uurtje per trein of auto van het vliegveld en dus is een combinatie tussen deze twee leuke steden zo gemaakt.

Kamperen doe je in Zweden

Zweedse campings zijn er in alle soorten en maten, maar hebben één ding gemeen; ze staan voor vrijheid, rust, gezelligheid, comfort. Het is dan ook niet voor niets dat Zweden een van de favoriete kampeerlanden is bij kampeerliefhebbers. In Zweden betekent kamperen dat je hoe dan ook nooit ver weg bent van de eindeloze natuur in het land. Elke dag lekker buiten bezig. Met de Camping Key Europe Card krijgen kampeerders kortingen. Bestel de kaart hier.

Comments are closed.