Een duik in de Lysekil-archipel in Zweden

Met een lengte van 25 km is Gullmarsfjorden Zwedens grootste fjord. Aan deze fjord ligt het plaatsje Lysekil van waaruit je kunt gaan duiken of een onderwatersafari per boot kunt maken. Lysekil is een ultracoole duikbestemming: op 20 meter zie je diersoorten die normaal ​op 60 meter diepte leven. Canyons, plateaus, kliffen tot 68 meter diep duiken. Klinkt dit niet als een geweldige duikplek?
lysekil-fjord-zweden

Het enorme Gullmarsfjord

Lysekil een klein, pittoresk vissersdorpje gelegen op het uiterste puntje van het vaste land, dat uitkijkt over de opening van het enorme Gullmarsfjord. Overal de frisse geur van de zilte zee. De stralende zon geeft het uitgestrekte landschap nog meer kleur en onder de statige kerktoren, tussen de pastelkleurige huizen, wordt op de terrassen volop genoten.

 

ZIE OOK: Welke Zweden vakantie past bij jou?

 

Het Gullmarsfjord is het grootste fjord van Zweden dat meer dan 25 kilometer het rotsachtige landschap doorklieft en op sommige plaatsen meer dan 100 meter diep is. Het gebied is in 1983 uitgeroepen tot Nationaal Park en staat bekend om zijn grote biodiversiteit en unieke fauna. Door zijn omvang en ligging komen hier diersoorten voor die normaalgesproken pas op grotere dieptes worden aangetroffen. Zoals bijvoorbeeld de koningskrab: een gigantische krab met een enorme vraatzucht….

 

 

Het duiken in Lysekil is kleinschalig, ideaal voor duikers die de massa’s willen vermijden. Denk sowieso eens aan West-Zweden voor een vakantie. Het is een prachtig gebied als zomerbestemming. Klik hier voor tips.

Comments are closed.