Mountaindijken maakt introductie in Nederland

De realisatie van een mountainbike parcours met hindernissen op de dijk bij Lelystad. Dat is de doelstelling die Marijn Teernstra en Tim Smit, beiden fanatiek mountainbikers, zichzelf stelden. Het idee: lekker veel hoogtemeters maken op de dijken van Flevoland en genieten van het uitzicht!
mountain-dijken-stuur

Mountainbiken op dijken

Mountainbiken in Nederland is een beetje als skiën in de woestijn. Toch lijkt het initiatiefnemers Marijn Teernstra en Tim Smit nu te lukken om hun droom te realiseren. ”Wie heeft er bergen nodig als je dijken hebt?” lacht Marijn. “In Nederland denken we in oplossingen. Geen bergen om te mountainbiken? Gaan we toch mountaindijken!”

 

 

Naast de primaire functie van veiligheid, wordt er de laatste jaren steeds vaker nagedacht over andere functies die een dijk kan vervullen. Recreatie is daarbij een van de meest voor de hand liggende nevenfuncties, simpelweg omdat er veel ruimte is in het dijkgebied en de dijken op prachtige locaties liggen. “Het idee is door het burgerparticipatietraject ‘Dijk-van-een-idee’ uitgewerkt tot een uitvoerbaar concept waarbij we hebben gekeken naar haalbaarheid, stakeholders en financiering. Uit velen gesprekken met provincie, waterschap, gemeente, lokale mountainbikers van TC Flevoland, marketeers en ondernemers blijkt dat het concept breed gedragen wordt. Een klein leger aan mensen zet daarom nu alle zeilen bij om de droom naar realiteit te brengen.”
mountain-dijken-flevoland

 

ZIE OOK: Flevoland centraal in de campagne ‘Amsterdam Bezoeken, Holland Zien’

 

Bike Festival Flevoland

Een eerste belangrijke concrete stap is de aanleg van een proeftraject. Tim: “Op een track van zo’n 500 meter met toffe hindernissen gaan mensen ervaren hoe gaaf het is om te mountaindijken! We letten bij de aanleg natuurlijk op de ‘fun-factor’, maar vooral ook op de veiligheid voor de rijders en de integriteit van de waterkering”. De opening van het proeftraject staat gepland tijdens het Bike Festival Flevoland dat op 22-23 mei 2015 bij de dijk aan het Houtribstrand plaatsvindt.

Voor het hele gezin

Je kunt tijdens het festival meer dan alleen mountaindijken. Er is een uniek aanbod aan activiteiten. De nieuwste mountainbikes van de bekende fietsmerken zijn te bewonderen én uit te proberen. Daarnaast worden er clinics en workshops georganiseerd. Aan de allerkleinste fietsers is natuurlijk ook gedacht, dus het hele gezin is welkom op dit leuke en sportieve evenement.

Comments are closed.