Delfts Blauw koningspaar ontdekt

Een unieke vondst én een ontroerend liefdesverhaal. Dat is de aankoop van twee Delfts Blauwe bloemenvazen in de vorm van het vorstelijke paar Willem III en Mary II. Afgelopen jaar werden de geliefden – na veertig jaar in privécollecties van elkaar gescheiden te zijn – eindelijk weer herenigd. Het Gemeentemuseum Den Haag wist de 42,5 cm. hoge bloemenhouders aan te kopen en voor Nederland te behouden. Het stel behoort tot de internationale top van het Delfts aardewerk. Benno Tempel: “Dit is één van de belangrijkste aanwinsten Delfts aardewerk in Nederland in lange tijd; en een krachtig symbool voor Hollands welvaren in de Gouden Eeuw en onze rijke koninklijke geschiedenis. Vergelijk het met de vondst van een nieuwe Vermeer of Rembrandt.”

Delfts Blauw koningspaar

Delfts Blauw koningspaar

Zeer zeldzaam

Het Gemeentemuseum in Den Haag is ontzettend trots op de aankoop van dit stel uiterst zeldzame bloemenhouders van Delfts aardewerk. Er zijn wereldwijd geen andere bloemenhouders in de vorm van hoffiguren of echtparen ten voeten uit bekend. Gekleed naar de laatste 17e-eeuwse mode draagt de man een oosters geïnspireerde Japonse rock en de vrouw een mantua (japon). In combinatie met de exclusieve juwelen en haardracht kan het niet anders dan dat het stel figuren koning stadhouder Willem III en zijn echtgenote prinses Mary Stuart II verbeelden.

 

ZIE OOK: De Haagse Toren

 

Willem maakte tot 2014 deel uit van een Franse privécollectie; Mary bevond zich in Belgisch privébezit. Kunsthandelaar Robert Aronson spoorde de beeldjes op; en wist ze in 2014 te herenigen. Direct daarna reisden ze naar een antiekbeurs in de Verenigde Staten. Het Gemeentemuseum wist de beeldjes – met steun van Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Hendrik Muller Fonds en de Vrienden van het Gemeentemuseum – op het nippertje aan te kopen en te voorkomen dat het beeldschone paar in een Amerikaanse privéverzameling verdween.

 

 

De figuren met bloemenmanden in de armen zijn rond 1690 vervaardigd in een van de belangrijkste plateelbakkerijen van Delft: De Grieksche A. De Grieksche A was hofleverancier van Delfts aardewerk aan koning-stadhouder Willem III en Mary Stuart II. De prinses stond bekend om haar grote voorliefde voor dit Hollandse product; daarom wordt zij tegenwoordig ook wel gezien als dé ‘koninklijke’ ambassadrice van Delfts aardewerk. Het is ontroerend om te zien dat het echtpaar is vereeuwigd in het Delfts Blauw dat hen zo lief was.

Delfts blauw en de tulp: twee Nederlandse iconen

Mary was niet alleen dol op Delfts aardewerk, ook hield zij van anemonen, anjers, ranonkels en tulpen. Deze exotische bloemen waren in de 17e eeuw uiterst kostbaar. Bloemenmanden en ‘tulpenvazen’ van Delfts aardewerk waren een geliefd luxeartikel om de bloemen te tonen, met name onder vorsten. Tegenwoordig zijn tulpen én Delfts blauw bij een veel groter publiek populair, en zelfs uitgegroeid tot nationale iconen. Dit is voor het Gemeentemuseum en de Keukenhof aanleiding om twee typisch Hollandse symbolen langdurig met elkaar te verbinden. De presentatie van de nieuwe aanwinst op 23 april 2015 is een eerste stap in deze samenwerking.

Aanwinst voor Nederland

De aanwinst van dit tot voorheen onbekende model bloemenhouders is een belangrijke uitbreiding en verdieping van de Collectie Nederland. De aankoop is een bekroning op het jarenlange wetenschappelijke onderzoek van het Gemeentemuseum naar Delfts aardewerk, dat in 2007 onder meer resulteerde in de publicatie over Delftse bloemenhouders: Vazen met Tuiten. 300 jaar pronkstukken. Nederland is met deze koninklijke hereniging een ontroerend liefdesverhaal rijker.

Comments are closed.