Zuiderzeemuseum decor voor WOII programma

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is op 23 en 24 april het decor voor een educatief programma over de tweede wereldoorlog. In het buitenmuseum lopen acht personages uit die tijd rond zoals Duitse soldaten, verzetslieden en bewoners. Zij spelen op drie momenten op de dag (om 09.00, 11.00 en 13.00 uur) een scène waarbij er wordt geschoten met losse flodders. Bezoekers zijn vrij om dit te aanschouwen. Het museum waarschuwt er echter voor dat de situatie als schokkend kan worden ervaren.

zuiderzee-museum-soldaten-herenhuis

Het Zuiderzeemuseum sluit met het programma, dat Ausweis bitte! heet, aan bij de aandacht die in het schoolcurriculum gegeven wordt aan de herdenking van 4 mei en de viering van 5 mei. De leerlingen worden op actieve wijze dichterbij WOII gebracht door ze onderdeel te maken van een verhaal uit die periode. Bezoekers worden bij binnenkomst geïnformeerd over welke personages zij mogelijk tegenkomen en waar deze zich precies bevinden.

 

 

Dagelijks leven

Gedurende het programma moeten kinderen van zowel het primair als voortgezet onderwijs zien te achterhalen hoe de personages zich tot elkaar verhouden. Zij worden geconfronteerd met het dagelijks leven ten tijde van de bezetting. Naast schaarste, censuur, angst, geweld en verzet komen er nog vele andere aspecten voorbij. De personages en gebeurtenissen zijn gedeeltelijk gebaseerd op historische feiten.

 

ZIE OOK: Berlijn vandaag

 

Zuiderzeemuseum

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 en 2014 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland.

Comments are closed.