Grootse Garnaalfeesten met de beroemde paardenvissers van Oostduinkerke

Heerlijke grijze garnaaltjes, maar ook paardenvissers, bekende streekkoks, folkloregroepen tot zelfs de reddingsdiensten vormen de ingrediënten van de Grootse Garnaalfeesten op 27 en 28 juni in de Belgische kustplaats Oostduinkerke.

Garnaalfeest Oostduinkerke Paardenvissen

Lekker eten en een gezellige sfeer: wie daarvan houdt gaat naar de 66e editie van de grootse Garnaalfeesten. Niet voor niets een van de bekendste en populairste evenementen van Vlaanderen. En dat allemaal in het teken van de garnaal: klein maar fijn en boordevol smaak. Tijdens het evenement verser dan vers te proeven.

Garnaalvissers te paard

De Belgische kustplaats Oostduinkerke is de enige plaats ter wereld waar boerenpaarden worden gebruikt als hulp bij de garnaalvisserij. De vissers te paard zijn wereldberoemd; een indrukwekkend schouwspel van een visserijmethode die alleen nog maar in Oostduinkerke beoefend wordt en die tijdens het evenement kan worden bewonderd. De paardenvissers koken de garnalen direct na de vangst: verser zijn ze nergens te proeven. Voor nog meer proeverij zorgt de Orde van de Paardenvisser die hun befaamde paardenvisserssoep bereidt en verkoopt.

 

ZIE OOK: Kijksijde-Oostduinkerke fascinerende badplaats

 

Activiteiten met de garnaal in de hoofdrol

Op zaterdag 27 juni kan iedereen op zoek gaan naar talrijke verborgen garnalen, verstopt in de winkelstraten van Oostduinkerke-Bad. Deze garnalen kunnen bij de plaatselijke VVV worden ingeruild voor een leuke prijs. Later in de middag begint het echte garnalenvissen: iedereen doet mee, de paardenvissers, kruiersverenigingen maar ook kinderen met steeknetjes.

 

 

Zondag 28 juni is eveneens een smakelijke dag met verwennerijen als vishapjes en garnaalsoep van de Orde van de Paardevisser en culinaire hoogstandjes bereid door gast koks onder leiding van chef-kok Vincent Florizoone. Zeker niet te missen is de Garnaalstoet op zondagmiddag. De stoet brengt met 60 groepen een sfeerbeeld van het vissersleven en van de belangrijke historische momenten uit de geschiedenis van Oostduinkerke.

Programma
Zaterdag 27 juni
11-18 uur: Fabiolaplein: Folkloremarkt ‘De visserij en oude ambachten’
11 uur: Fabiolaplein: Garnaalsoep door de Orde van de Paardevisser
11 en 14 uur: Zeedijk: Straattheater ‘Mariette Crevette’ met het paardenvisserslied
11-15 uur: ‘Vind de garnalen’: garnalen liggen verborgen in het centrum van Oostduinkerk-Bad.
11-17 uur: Zeedijk: garnalenhapjes door de Stienesteekers
14.45 uur: Vertrek van de garnaalvissers te paard onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie Vrienden van de Brandweer aan het Erfgoedhuis te Oostduinkerke-Dorp
15.30 uur: Astridplein: start wedstrijd garnalenvissen
16.30 uur: Zeedijk: koken van de garnalen
22.30 uur: Prachtige show met klank, licht, muziek en waterfonteinen bij het nieuwe openluchtzwembad Oostduinkerke

Zondag 28 juni
9.30 uur: Mariakapel: Eucharistieviering voor Zeewijding
10 uur: Zeedijk: Zeewijding aan het openluchtzwembad
11-12.30 uur: Astridplein: Optreden van de folkloristische groep de Oud-IJslandvaarders. Genieten van vishapjes, garnaalsoep van de Orde van de Paardevisser en een culinaire verwennerij door chef-kok Vincent Florizoone en gastkoks.
12-14 uur: open deur nieuwe openluchtzwembad van Oostduinkerke
14 uur: Zeedijk: optreden van showkorps El Fuerte
15.15 uur: Astridplein: Uitreiking diploma garnaalwedstrijd
15.30 uur: 66ste Grote Folkloristische Garnaalstoet
Omloop Oostduinkerke-Bad: IJslandplein – Zeedijk – Europaplein – Albert I laan –Leopold II laan.

Over het Garnaalfeest

In 1950 ontstond, op initiatief van toenmalig VVV-secretaris en later burgemeester Honoré Loones, uit de samenwerking van de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV) en het gemeentebestuur “Het Garnaalfeest”. Dit feest is sindsdien uitgegroeid tot één van de meest befaamde manifestaties in Vlaanderen.

Comments are closed.