De ‘garnaalvisserij te paard’ in Oostduinkerke nu op UNESCO lijst

De badplaats Koksijde-Oostduinkerke is trots! Afgelopen december besloot UNESCO de traditie van ‘garnaalvisserij te paard’ in de gemeente op te nemen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Niet voor niets komt deze prachtambacht op de lijst. Wie de vissers in actie wil zien, wordt niet teleurgesteld. Nog regelmatig zijn de garnaalvissers te paard aan het werk te bewonderen op de stranden van Oostduinkerke aan de kust van België.

garnaalvissers-koksijde-unesco-lijst

Een cadeautje

De burgemeester van Koksijde –Oostduinkerke (België), Marc Vanden Bussche, is bijzonder trots met de opname op de UNESCO lijst:

Een traditie die is ontstaan uit pure overleving voor onze vissersbevolking meer dan honderd jaar geleden is inmiddels een ambacht dat wordt gedaan uit liefde, voor het strandvissen en het paard. De opname op de lijst van UNESCO is een echt cadeautje.

Ook paardenvisser Eddy d’Hulster is blij met de erkenning. “Erkenning is een fundament voor de verdere instandhouding en dynamische evolutie van dit strandvissersambacht.” De garnaalvisserij wordt in de gemeente al sinds de jaren ’50 gekoesterd. “We vinden het heel belangrijk dat er in dit verhaal aandacht is voor de traditie die we willen overdragen aan de vele volgende generaties”, aldus burgemeester Vanden Bussche.

 

 

Garnaalvisserij te paard

De garnaalvisserij te paard is een ambacht die nauw verbonden is met de natuur. Vertrouwen in en respect voor het paard zijn cruciaal. De vissers gaan een paar keer per week met paard en net de zee in, met uitzondering van de wintermaanden. Het vissen duurt gemiddeld drie uur, anderhalf uur voor tot anderhalf uur na laagtij. Het paard stapt tot aan de borst door het water, parallel met de kust met een trechtervormig net dat door twee zijdelingse planken wordt opengehouden. Een ketting sleept over het zand en door de schokgolven springen de garnalen op en komen in het net. Het net vraagt een enorme trekkracht van de Brabantse trekpaarden. Om het half uur wordt het net geleegd. De garnaalvisserij te paard wordt beoefend op het strand en de brandingszone van Oostduinkerke.

Wie de garnaalvisser te paard aan het werk wil zien, bezoekt de site voor de actuele data. Op sommige data is het mogelijk erna daadwerkelijk de vers gevangen garnaaltjes te proeven op de Zeedijk waar de vissers ze direct bereiden. Maar eten in het restaurant van een garnaalvisser kan natuurlijk ook in Estaminet De Peerdevisscher waarnaast het Nationaal Visserijmuseum Navigo is gelegen en je meer inzicht geeft in de geschiedenis van de visserij. Meer informatie over het immaterieel cultureel erfgoed is terug te vinden via de website.

Comments are closed.