‘Big Five’ meest bekende festivals van Kenia

Kenia kent tal van festivals en elk festival heeft een andere insteek: variërend van muziek en dans tot sport. De Keniaanse festivals zijn niet alleen een leuk uitstapje, vaak zijn er ook maatschappelijke aspecten aan verbonden. Voor de reiziger die het authentieke Kenia wil ervaren, is het bezoeken van een festival een ‘must’ als onderdeel van de vakantie.
5-mooiste-natuurparken-kenia

Lake Turkana Festival

Het Lake Turkana Festival vindt dit jaar plaats tussen 29 en 31 mei. Het festival wordt gehouden in Loiyangalani, een kleine stadje aan de zuid-oostkust van het Turkana meer. Dit festival is de perfecte gelegenheid om kennis te maken met verschillende culturen. In de regio wonen 12 etnische gemeenschappen. Deze gemeenschappen laten op het festival de gewoontes, traditionele kostuums, kunst en ambacht en dansen van hun eigen stam zien. Het festival is opgezet om de samenwerking tussen de verschillende stammen te bevorderen.

 

ZIE OOK: De vijf mooiste natuurparken in Kenia

 

Het festival wordt gehouden om de lokale gemeenschappen samen te brengen. Van 14 tot en met 16 augustus 2015 vindt de 26e editie van de Maralal Camel Derby plaats. Net als voorgaande jaren wordt het festival 3 kilometer ten zuiden van het plaatsje Maralal, in Samburu County, gehouden. Eén van de onderdelen van het festival is een 42 km lange kamelenrace voor (semi-)professionals en een 12 km lange kamelenrace voor amateurs. Verder organiseert de Kenya Amateur Cycling Association ook mountainbike races en is er aandacht voor muziek, dans, authentieke gerechten, kunst en ambacht op de Samburu Cultural Night, een speciale avond tijdens het festival.

 

 

Een populair evenement dat jaarlijks in augustus in Nairobi plaatsvindt, is het Kenya Music Festival. Deelnemers zijn leerlingen van verschillende scholen en universiteiten. Na deelname aan regionale wedstrijden zijn zij geselecteerd en verdeeld over verschillende categorieën: oosterse, westerse en Afrikaanse muziek, van folk en jazz tot klassieke Indiase muziek en rap.

Rift Valley Festival

Bij het Naivasha meer in Kenia vindt van 29 tot 31 augustus het Rift Valley Festival plaats. Dit is een driedaags festival met nationale en internationale artiesten. Naast muziek is er ook kunst, ambacht en cultuur te vinden, wat het festival tot een speciaal en kleurrijk geheel maakt. Een belangrijk onderdeel van het Rift Valley Festival zijn de sociale projecten die worden gefinancierd door de opbrengsten van het festival, zoals het bezoeken van lokale scholen om te informeren over milieu, hygiëne en HIV. Deze combinatie zorgt ervoor dat iedereen het festival met een goed gevoel verlaat.

Lamu Cultural Festival

Het Lamu Cultural Festival wordt jaarlijks gehouden op het gelijknamige eiland dat zich voor de kust van Kenia bevindt. Het dorp Lamu bevindt zich op het eiland en is sinds 2001 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het festival vindt dit jaar plaats tussen 26 en 29 november en biedt een variatie van dansers, muzikale optredens en ambachten. Daarnaast worden er dichtwedstrijden in Swahili gehouden en ezelraces georganiseerd. Ook zijn er zeilwedstrijden met speciale Dhowboten, die vroeger de Indische Oceaan over zeilden. Door de jaren heen is het festival uitgegroeid tot een groots cultureel evenement met lokale en international bezoekers.

Comments are closed.