De vijf mooiste natuurparken in Kenia

Masai Mara is een van de bekendste safari gebieden in Kenia en het noordelijke broertje van de Serengeti. Het is dè plek om de ‘big five’ te zien en de jaarlijkse grote trek van de gnoes en zebra’s. Masai Mara biedt een wijde range aan accommodatie mogelijkheden: van kamperen tot luxe lodges. Bij Masai Mara heb je ook de mogelijkheid om een Masai dorp te bezoeken. Dit is toeristisch, maar zeker de moeite waard.

Tip 1: Zorg ervoor dat je bij het boeken van een safari zowel een avond- als een ochtend excursie boekt.

Tip 2: Boek bij een betrouwbare touroperator die aangeeft respect te hebben voor de natuur en de dieren. Wij zagen een gids iets gooien naar de leeuwen om ze wakker te maken. Hierdoor wordt hun natuurlijke ritme enorm verstoord.

Masai Mara. Photo door Manouk (Bunch of Backpackers)

Masai Mara. Foto door Manouk.

Hell’s Gate

Hell’s Gate is een fantastisch park dat bekend staat om zijn kloven, scheuren en rotsgebergte. De bekendste kloof is de Njorowa kloof. Je kan hier doorheen lopen, maar pas op: op sommige plekken is de kloof zo smal dat je flink je buik in moet houden!

Tip: Je kan dit park het beste verkennen per mountainbike, waarbij je dus letterlijk tussen de zebra’s en gnoes fietst. De mountainbikes zijn bij de entree van het park te huren.

Hell's gate National Park. Foto door Manouk.

Hell’s gate National Park. Foto door Manouk.

Central Island

Dit eiland ligt in het uiterste noorden van Kenia, in het Turkana meer. Het wordt zelden bezocht omdat het een lastig te bereiken en gevaarlijk gebied is. Op het eiland zijn vulkanische kraters te vinden met hierin prachtige turquoise meren. Op het eiland leven honderden krokodillen en om deze reden dient er altijd een bewapende ranger van de Kenya Wildlife Service mee te gaan.

Tip: Mocht je het eiland bezoeken, zorg dan dat je voldoende zonnebrand en water bij je hebt. Er is nauwelijks schaduw op het eiland en het is verder onbewoond.

Central Island. Foto door Manouk.

Central Island. Foto door Manouk.

Saiwa Swamp

Ook dit is een park wat weinig wordt bezocht. Het is een van de kleinste natuurreservaten in Kenia. Wij vonden het echter zeer de moeite waard. Dit moerasgebied staat bekend om de Sitatunga antilopes die er wonen. Deze antilopes hebben speciale hoeven die zo zijn aangepast dat ze zich gemakkelijk kunnen voortbewegen door de zompige moerassen. Helaas wordt het voortbestaan van de Sitatunga bedreigd door veranderingen in de traditionele moerasbegroeiing. Je kan Saiwa Swamp het makkelijkst bereiken vanuit Kitale per taxi of lokale bus.

Tip: Met geduld en geluk kan je soms een Sitatunga spotten vanaf een van de uitkijkposten.

Saiwa Swamp. Foto door Manouk.

Saiwa Swamp. Foto door Manouk.

Bogoria meer

Het Bogoria meer staat bekend om zijn alkalische water waardoor er veel groene algen groeien. De algen zijn geliefd voedsel van de flamingo, en hierdoor is het meer altijd roze gekleurd. In de omgeving van het Bogoria meer vind je o.a. neushoorns en giraffes.

Tip: Robert Camp is een houten bungalowpark vlakbij Bogoria. Onze bungalow stond direct aan het meer en ‘s avonds liepen er nijlpaarden en krokodillen op de oevers. Ze hebben tevens een uitstekend restaurant.

Bogoria meer. Foto door Manouk.

Bogoria meer. Foto door Manouk.

Laatste tip: Ben je student? Zorg er dan voor dat je van te voren een verklaring van je school en een kopie van je studentenpas naar Kenya Wildlife Service opstuurt (parks@kws.go.ke). De kortingen voor Lake Nakuru, Hell’s Gate, Tsavo East en West Masai Mara dien je apart aan te vragen via www.maratriangle.org.

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *