Fotograaf des Vaderlands in openingsweekend Grootste fotocollectie

Vanaf 20 februari is de tentoonstelling Blikvangers – de grootste fotocollectie van Nederland te zien in het Nationaal Archief. Voor deze tentoonstelling heeft Koen Hauser nieuw werk gemaakt dat in de tentoonstelling getoond wordt. In het openinsweekend, op zondag 22 februari geeft hij een lezing over hoe historische foto’s zijn werk hebben geïnspireerd. Daarnaast geeft de collectiespecialist fotografie, Elwin Hendrikse, een bijzondere rondleiding door de tentoonstelling.

Blikvangers

In de eerste fototentoonstelling in eigen huis neemt het Nationaal Archief bezoekers mee op ontdekkingstocht. De foto’s vertellen niet alleen een verhaal, maar laten ook de ontwikkeling van de fotografie zien. Zo zien we Den Haag en Algiers in de 19e eeuw door de ogen van Alexandrine Tinne. In de tijd dat reisfotografie nog amper bestond, was zij een pionier met haar fotografie. Foto’s van Robert Capa en Gerda Taro tonen de verwoestingen in Spanje en het menselijk leed tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het was de eerste oorlog die dankzij snelle kleinbeeldcamera’s direct in beeld kon worden gebracht. De fotoreportages hiervan die als picture stories in geïllustreerde tijdschriften kwamen hadden een grote impact op het publiek.

 

ZIE OOK: Kunst & Cultuur in Den Haag

 

De volwassenwording van de Nederlandse fotojournalistiek wordt zichtbaar tijdens de Watersnoodramp in 1953. In een tijd zonder televisie en internet speelde fotografie een belangrijke rol bij de verslaglegging en beeldvorming over de ramp. Fotograaf Henk Blansjaar legde de evacuatie van burgers bij de ramp vast en won met zijn iconische beeld van een moeder met haar kinderen de Zilveren Camera voor de Beste Persfoto van 1953.

 

 

Meer over Koen Hauser

Koen Hauser, Fotograaf des Vaderlands, heeft speciaal voor de tentoonstelling een serie van acht nieuwe foto’s gemaakt. Hiermee levert hij commentaar op de originele historische beelden en de verhalen die in de thema’s getoond en verteld worden. Zijn doel is de verwondering terug te brengen die de foto’s in hun tijd teweeg gebracht kunnen hebben.

Comments are closed.