Vakantietrends in Frankrijk 2015

Frankrijk.nl, dagelijks actief met het zoeken naar en signaleren van bijzondere adressen, originele activiteiten en inspirerend reisnieuws uit Frankrijk, zet de vakantietrends in Frankrijk voor komende zomer op een rij.
frankrijk-trends-2015

Meer Glamping & opkomst Boutique Camping: luxe kamperen in diverse bijzondere buitenverblijven

Waar bij Nederlanders glamping vooral bekend staat als ‘glamorous camping’, interpreteren Fransen glamping als een bijzondere buitenbeleving, die verder gaat dan een luxe vorm van kamperen. In no-time ontwikkelen zich bijzondere logeerplekken, zoals o.a. boomhutten, waterhuisjes, omgebouwde wijnvaten en openluchttenten om optimaal van de sterrenhemel te genieten. Te vinden op open terreinen, in bossen en parken maar inmiddels ook als verblijfsoptie te reserveren bij gevestigde vier- of vijfsterrencampings zoals bijvoorbeeld Les Castels.
 
ZIE OOK: Top 10 vakantietrend voor 2015
 
Een hieruit voortvloeiende variant is de boutique-camping: kamperen in eigenzinnige onderkomens met originele interieurs en unieke inrichtingen. Voorbeelden zijn Camping du Midi en Domaine les Moulins op het eiland Noirmoutiers met keuze uit verblijf in een tipi, Robinson Crusoe-lodge of safaritent. En in het Zuidfranse Serignan Plage zijn diverse strandhuisjes, de zgn. ‘cabanes’ thematisch ingericht en zijn de decor-accessoires te koop.

Meer fietsen

Fietsen is eindelijk ontdekt in Frankrijk als recreatie-activiteit. Klinkt misschien raar maar tot voor kort werd fietsen echt gezien als een sport. Nieuwe fietspaden schieten als paddenstoelen uit de grond, veelal gebruik makend van oude spoorlijntrajecten of trekkerspaden langs de rivieren.
 

 
Mooi recent voorbeeld is de ViaRhôna, een nieuw fietspad van ruim 700 km langs de Rhône, vanaf het Meer van Genève tot aan de Middellandse zee. E-biking wint daarbij terrein, met in het verlengde speciale E-bike excursies door bijvoorbeeld de wijngaarden in o.a. de Rhone-vallei en Champagne-streek. Ook kun je nu in de meeste (middel)grote steden gebruik maken van een fietsenplan en zijn er speciaal aangelegde fietspaden.

Social travelling; van logeren in privé-huizen tot delen van boten.

Met dank aan AirBnB is social travelling inmiddels een wereldwijd begrip geworden. We zien in Frankrijk ook andere formules snel terrein winnen zoals gamping; kamperen in de tuin van een particulier, nightswapping huizenwissel met meerkeuze-systeem en Onefinestay in Parijs, logeren in trendy en luxe prive-appartementen. Kortom, social travellingformules voor allerlei doelgroepen. Ook populair in Frankrijk en interessant voor vakantiegangers: het huren van een particuliere motorboot of zeiljacht.

Opkomst middelgrote steden als shortbreak bestemming

Parijs blijft de onbetwiste topper maar andere Franse steden zetten zich definitief op de kaart als stedentrip bestemming. Dit komt mede door een betere bereikbaarheid per trein of vliegtuig (Lille, Bordeaux, Toulouse, Montpellier, Nice) en door het groeiende imago als hippe en culturele stad (Lyon, Marseille, Nantes).

Ego-hotels: nieuwe hotelformule gericht op individualiteit en kleinschaligheid

In de serie boutique&designhotels ontstaat er een nieuw hotelconcept dat zich richt op de individuele reiziger, op zoek naar unieke, trendy en vooral kleinschalige logeeradressen. Veelal ondergebracht in historische gebouwen of industriële panden en de kamers (waarvan geen een hetzelfde is) hebben een eigentijdse inrichting. Persoonlijke service staat voorop, zelfs als er geen personeel aan te pas komt! Zo ontvang je bij het MI hotel in Lyon de toegangscode tot je kamer op je smartphone en al naar gelang de opgegeven wensen is de koelkast gevuld voor ontbijt en/of borrel. Assistentie – indien gewenst – is mogelijk via de telefonische 24 uurs conciërge-service. Het nieuwe Yndó Hotel in Bordeaux heeft slechts 12 kamers, met keuze uit de stijl Cosy, Crazy of So Chic. En Maisons de Marseille biedt stedentrippers een unieke individuele ervaring met 10 verschillende mini-lofts in een volledig gerenoveerd pand in hartje Marseille.

Weg van de massa, maar dan wel in stijl

Off the beaten track, meer in contact met natuur en lokale tradities. Liever iets verder weg van drukke zee of grote stad. Maar dan wel in een accommodatie met comfort en stijl en een interieur met een eigentijdse twist. Dit verklaart deels de groeiende belangstelling voor hippe herbergen en b&b’s of trendy vakantiehuizen ‘en pleine nature’. Al of niet gecombineerd met bio-keuken, yogasessies of wellnessfaciliteiten. Saillant detail: in de meeste gevallen is de eigenaar een voormalige stedeling die met dezelfde intenties voor een nieuwe wending koos.

Comments are closed.