Twee musea maken groots totaaloverzicht Haagse School

Zowel het Dordrechts Museum als het Gemeentemuseum Den Haag presenteren vanaf 4 april een grote tentoonstelling over de Haagse School met als overkoepelende titel Holland op z’n mooist. Samen vertellen de musea het complete verhaal en zullen bezoekers ontdekken hoe schilders hebben bijgedragen aan het stereotype beeld van Holland.

Sentiment en werkelijkheid

In Dordrecht luidt de ondertitel Sentiment en werkelijkheid. De nadruk ligt hier op de vroege Haagse School en de dubbele worteling in de Romantiek en de School van Barbizon. Romantische onderwerpen en sentimenten spelen een grote rol in het werk van Jozef Israels en Willem Roelofs. Israels, dan de leidende figuur, schilderde het zware bestaan van vissers en boeren, Roelofs de overweldigende natuur.
 
ZIE OOK: Kunst & cultuur tips in Den Haag
 

Landschap en natuurbeleving

De tweede periode van de Haagse School wordt onder de noemer Landschap en natuurbeleving getoond in Den Haag. Hier zien bezoekers het beeld waar ons land internationaal bekend mee is geworden; molens, grazende koeien in de wei, ongerepte natuur, een lage horizon en frisse wolkenpartijen. Dit beeld werd aan het eind van de negentiende eeuw grotendeels weggevaagd, omdat de wilde natuur plaats moest maken voor nuttige landbouwgrond en industrie. Toch bepalen werken van onder anderen Roelofs, Gabriel, Mauve en Weissenbruch nog steeds het huidige beeld van ons land.
 

 
Het Dordrechts Museum en het Gemeentemuseum Den Haag presenteren een gezamenlijke catalogus. In dit uitgebreide naslagwerk, uitgegeven door W Books, komen alle verhalen samen.

Comments are closed.