Chikungunya mug op Curacao

Sinds enkele maanden is de Chikungunya mug aanwezig in het Caribisch gebied, zo ook op Curaçao. Chikungunya lijkt op dengue/knokkelkoorts en is begin 2014 uitgebroken in het Caribisch gebied. Het is een hele vervelende griep waarbij je naast koorts ook pijn je in gewrichten krijgt. Het enige dat werkt is rust en paracetamol.

Verhoogde controle

De overheid van Curaçao is zich bewust van Chikungunya in de regio en voert een verhoogd controle- en preventieprogramma uit.
 
ZIE OOK: Curaçao is gastland van de Vakantiebeurs 2015
 
In het kader van de inspanningen van de overheid op het eiland m.b.t. Chikungunya informeren we je dat het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur op het eiland 55.000 brochures in combinatie met flyers over deze ziekte op het eiland heeft verspreid alsook een gratis informatielijn (9345) in het leven heeft geroepen. Het telefoonnummer is iedere werkdag vanaf Curaçao te bereiken van 08.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.
 

 
Daarnaast heeft Curaçao een aantal preventieve maatregelen genomen om de verspreiding van Chikungunya tegen te gaan. De maatregelen bestaan uit het preventief spuiten in gebieden (door mensen in verschillende sectoren), het informeren van lokale gemeenschappen hoe broedplaatsen van muggen moeten worden vernietigd en hoe stilstaand water dat muggen aantrekt kan worden verwijderd. Daarnaast worden hotelpartners gevoed met informatie en middelen over hoe de muggen kunnen worden bestreden.

Preventieve maatregelen door reizigers

De belangrijkste maatregel voor preventie is voorkómen dat de mug kan bijten door het dragen van bedekkende kleding. De onbedekte huid moet ingesmeerd worden met muggenwerend middel dat DEET bevat. Slapen onder een (met muggenwerende vloeistof geïmpregneerd) muskietennet wordt ook aangeraden. Er is overigen geen vaccin voor het virus.
chikungunya-mug-curacao
 

 
In Nederland waarschuwt het RIVM vakantiegangers voor het virus bij monde van Jaap van Dissel:

Je kunt er niet zo veel tegen doen, alleen zorgen dat je niet gestoken wordt. Smeer je daarom goed in met deet, gebruik bedekkende kleding en slaap onder een klamboe

Curaçao Tourist Board blijft met betrekking tot Chikungunya in nauw contact met CHATA, het ministerie van Toerisme en het ministerie van Volksgezondheid en blijft gezamenlijk actief toezien op de situatie.

Curaçao blijft bezoekers dagelijks verwelkomen en normale activiteiten worden gewoon gecontinueerd. Meer informatie bij het RIVM.

Comments are closed.