150 Jaar wintertoerisme in Graubünden

Een jubileum voor in de geschiedenisboekjes: 150 jaar wintertoerisme in Graubünden, Vakantiegebied nr. 1 in Zwitserland. De lijst met toeristische mijlpalen en innovaties in Graubünden is lang. Met een fantastische ski-infrastructuur en ieder jaar ook tal van nieuwe wintersportactiviteiten , blijft het leuk om de winterse vakantieplaatsen van Graubünden te ontdekken.

Uitvinder wintervakantie

De uitvinder van de wintervakantie in Graubünden, de hoteleigenaar Johannes Badrutt uit St. Moritz, was een man met een visie. Maar dat zijn eerste winterseizoen tot een dusdanig divers scala aan vakantie- en sportmogelijkheden zou leiden, had hij waarschijnlijk nooit gedacht. Badrutt had enkele van zijn Britse zomergasten aangeboden om een paar winterse dagen in Engadin door te brengen. Als het hun onverhoopt niet zou bevallen, zou Badrutt de reiskosten betalen. En anders mochten ze zo lang blijven als ze wilden, gratis. Met Kerst zijn vier Engelsen aangekomen en tot Pasen gebleven. Dat was tijdens de winter van 1864/65. Het was het eerste toeristische winterseizoen van het Alpengebied en daarmee de uitvinding van de wintervakantie in Graubünden.
 
ZIE OOK: Kurhaus Bergün: Historisch Hotel in Graubunden
 
TEKST

Paradijs voor freestylers en andere winterliefhebbers

Laax is één van de top skigebieden van Graubünden. Het gebied is familievriendelijk, er zijn onbeperkte mogelijkheden om te skiën en te snowboarden, winterwandelen, sleeën en langlaufen. Dit wintersportparadijs groepeert de dorpen Laax, Flims en Falera en heeft maar liefst 235 pistekilometers, vier sneeuwparken én de grootste halfpipe van Europa. Tevens is in Laax de eerste freestyle-indoor-hal van Europa te vinden en vinden er vele winterevenementen plaats.
 

 
Laax is populair onder de freestylers, vanwege de jaarlijkse innovatieve noviteiten. Vorig jaar werd de slopestyle-kicker geopend en deze winter is de bestaande halfpipe verlengd met 40 meter. Met een totale lengte van maar liefst 200 meter mag deze superpipe zich de langste halfpipe ter wereld noemen.

Arosa en Lenzerheide: samen nog groter!

Vorig jaar winter werd de Underbahn geopend, een kabelbaan die de ski arena’s van Lenzerheide en Arosa met elkaar verbindt. Deze winter kunnen skiërs hier genieten van 225 km aan pistes, 42 diverse liften en kabelbanen. Arosa en Lenzerheide behoren tot de absolute top van de skigebieden in de Alpen. Voor elke type skiër is er een piste te vinden, op drie zonovergoten zijden van het dal. Het openbaar vervoer vanaf Chur, de hoofdstad van Graubünden, naar beide skistations is inbegrepen bij de skipas.

Unieke winterervaringen

De afdaling met een slee van Preda naar Bergün is één van de mooiste ervaringen in de Alpen van Graubünden. Deze winterse rodelbaan is zes kilometer lang en ook ’s avonds te beleven, want het traject is helemaal verlicht. Het parcours is adembenemend en de aankomst ligt in één van de mooiste dorpen van Zwitserland, in Bergün. Vanaf Bergün kan de trein van de Rhätische Bahn genomen worden, naar de startplaats Preda, om de fascinerende afdaling nog eens te beleven.

Apart en zeer modern is de skilift in Tenna, welke volledig op zonenergie draait. Het skigebied van Tenna is er eentje voor de fijnproevers, klein maar in een adembenemende setting van het imponerende berglandschap van Graubünden!

Comments are closed.