Kurhaus Bergün: Historisch Hotel in Graubunden

Vandaag kregen we bericht van het Zwitserse verkeersbureau dat de Zwitserse afdeling van ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) heeft het Kurhaus Bergün in het kanton Graubünden uitgeroepen tot Historisch Hotel 2012. Het uit 1906 stammende Jugendstilhotel heeft de prijs gekregen dankzij de zorgvuldige manier waarop de restauratie met behoud van het unieke historische karakter is uitgevoerd.

Kurhaus

Hoewel het Kurhaus in 1906 als Grand Hotel werd geopend, moet je er geen hedendaagse luxe verwachten. Wel een fraai behouden Jugendstilinterieur met enkele moderne accenten. De gerenoveerde kamers zijn eenvoudig en beschikken deels over eigen douche of bad, vaak een balkon, en in ieder geval hebben ze allemaal uitzicht op de bergen. Net als de knusse bar en stijlvolle eetzaal stralen ze natuurlijke charme uit. De voormalige balzaal en de oude keuken worden gebruikt voor feesten en partijen.

 

 

Gered van de ondergang

Na een kommervolle periode werd het Kurhaus in 2002 gesloten en dreigde nooit meer als hotel open te gaan. Een groep stamgasten richtte vervolgens een NV op. Met de hiermee verkregen financiële middelen werd het pand stap voor stap in oude luister hersteld. Sinds 2009 wordt het hotel geleid door het enthousiaste jonge directiepaar Maya en Christof Steiner, die het herboren Kurhaus nieuw elan geven.

Zomer- en winterbestemming

Niet alleen het hotel op zich, maar ook de ligging is uniek. Bergün is een authentiek bergdorp aan de beroemde Albulaspoorlijn, onderdeel van het Unesco-werelderfgoed Rhätische Bahn Albula-Bernina. Dankzij de ligging in het grootste regionale natuurpark van Zwitserland, Parc Ela, is het dorp in de zomermaanden een prima uitvalsbasis voor wandelaars. ’s Winters een klein-maar-fijnbestemming voor alpine skisport, winterwandelen en vooral ook eindeloos sleeën. In 2012 wordt in Bergün een treinmuseum geopend.

Historische hotels van Zwitserland

Het Kurhaus Bergün is lid van de groep Swiss Historic Hotels. Alle adressen staan in de gelijknamige brochure van Zwitserland Toerisme en zijn eveneens te vinden op de website MySwitzerland.com

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Graubunden

 

Reviews lezen over Graubünden

Meer informatie over Graubünden vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Graubünden. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Bergun

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.