Graubünden persprijs voor jonge reisjournalisten uitgereikt

De Graubünden Persprijs 2013 – 2014 voor Jonge Reisjournalisten is vorig weekend uitgereikt. Van de 18 ingezonden artikelen, is het verhaal van Jonathan Ramael uit België door de vakjury verkozen tot beste reportage.
grabunden-persprijs-2014

Succesvolle formule

De Graubünden Persprijs voor Jonge Reisjournalisten is een speciale schrijfwedstrijd waarbij jonge –onder de 32 jaar – mediaprofessionals uit Nederland en België een onderzoekseminar volgen in Nederland, van de inspirerende Duitse vakdocent en reisjournalist Peter Linden. Vervolgens reizen zij naar Graubünden, Vakantiegebied nr. 1 van Zwitserland, om een reisreportage te schrijven over de regio Graubünden. Het concept is overgenomen van Graubünden Toerisme in Duitsland waar het, na de introductie 14 jaar geleden, is uitgegroeid tot een prestigieuze prijs onder jonge journalisten.
 
ZIE OOK: Op reis naar Scuol, het wintersportgebied in Zwitserland
 
De jonge reisjournalisten, 18 in totaal, zijn vorig jaar van 30 september tot en met 5 oktober afgereisd naar Graubünden. Zij hebben daar op individuele basis – onder begeleiding van Peter Linden – informatie verzameld over de nieuwe verbinding tussen de skigebieden Arosa en Lenzerheide. En daar een reportage over geschreven. De gepubliceerde reportages zijn door een vakkundige jury beoordeeld. De drie best beoordeelde jonge reisjournalisten zijn uitgenodigd voor een winnaarstrip naar Graubünden, welke afgelopen weekend heeft plaatsgevonden. Gedurende hun verblijf is de winnaar bekendgemaakt.

Oorkonde en geldprijs

De jury heeft Jonathan Ramael’s reportage “Zalig Zwitserland – Te voet door Graubünden” uitgeroepen tot beste reportage van de Graubünden Persprijs 2013 – 2014. De Belgische Jonathan kreeg afgelopen weekend een oorkonde en geldprijs uitgereikt van Graubünden Toerisme. Jonathans reportage over zijn wandelingen door de ongerepte wilde natuur en uitzichten om bij weg te dromen verscheen op de Nederlandse reissite www.reishonger.nl.
 

 
De jury beoordeelde de reportage als een leuk verhaal met goede invalshoek en origineel taalgebruik. De tweede plaats is voor Jan Roobrouck – tevens uit België – hij publiceerde in AS Magazine. De derde plaats is voor de Nederlandse jonge reisjournaliste Esther de Kloe en haar reportage in de Wegener dagbladen.

Vervolg

In 2016 krijgt de Graubünden Persprijs voor Jonge Reisjournalisten een vervolg. Gieri Spescha, Head of Corporate Communication bij Graubünden Toerisme: “ Het thema van de schrijfwedstrijd was de nieuwe verbinding tussen de skigebieden Arosa en Lenzerheide. Er is veel te vertellen over en te doen in zowel Arosa als Lenzerheide. Het is mooi om te zien dat de winnaars zulke verschillende reportages hebben geschreven.”

Comments are closed.