Op reis naar Scuol, het wintersportgebied in Zwitserland

Een paar weken terug was Anne in Scuol, een klein dorpje in Zwitserland. Ze vloog vanaf Schiphol naar Zurich en vanaf daar reden ze met de trein het Engadin in. Met de trein reizen in Zwitserland is iets compleet anders dan in Nederland.

Niet alleen omdat de Zwitsers bekend staan om hun stiptheid en nauwkeurigheid, maar ook omdat je vanuit de trein kunt genieten van prachtige uitzichten. Je ziet het vlakke land veranderen in indrukwekkende bergen en je hebt meteen een enorm vakantiegevoel. Ik sliep in Scuol in hotel Belvedère en vanaf het balkon van mijn hotelkamer in Graubunden had ik een adembenemend uitzicht.

Uitzicht

Uitzicht vanaf het balkon.

Gastronomie

In Scuol kun je ontzettend lekker eten. Bij slagerij Hatecke haal je bijvoorbeeld de heerlijkste vleeswaren en specialiteiten, maar ook in het hotel waar ik verbleef, het Belvedère, kun je super ontbijten, dineren en lunchen.

De heerlijkste vleeswaren en specialiteiten

De heerlijkste vleeswaren en specialiteiten

Verschillende kazen.

Verschillende kazen.

Authenticiteit

Wat opvalt in deze regio is de drang naar authenticiteit. De mensen in Engadin zijn enorm overtuigd van de kracht van samenwerken, waardoor je in het gebied dan ook tal van bijzondere samenwerkingen tegenkomt. Veel hotels en restaurants serveren bijvoorbeeld vooral biologische en lokale producten. Kleine bedrijfjes bundelen hun krachten door likeur, vlees, kaas en andere dingen onder één merk uit te brengen. In het kleine dorpje Tschlin, vlakbij Scuol, zorgen een bierbrouwerij en gespecialiseerde kaasmakerij niet alleen voor prachtige lokale producten, maar ook voor werkgelegenheid. Het is onvoorstelbaar indrukwekkend om de mensen in de Engadin over dit principe te horen praten, omdat ze over het algemeen allemaal ontzettend gepassioneerd en overtuigd zijn. En behalve dat het erg inspirerend is, levert het ook gewoon hele lekkere, verse en kwalitatief goede producten op. Je proeft de liefde voor het vak, de producten en de omgeving.

Wintersport

Het skigebied bij Scuol heet Motta Naluns en is vernoemd naar de berg die ten noorden van Scuol ligt. In totaal hebben ze er zo’n 80 kilometer aan pisten. Je kunt in Scuol dus goed terecht voor verschillende wintersporten, maar als je geen echte skiër bent kun je ook gebruik maken van de bijzondere spa. Het water dat in de spa gebruikt wordt is namelijk afkomstig van 4 bronnen in de buurt van Scuol en de spa heeft verschillende luxe baden en een prachtige sauna.

Uitzicht

Verschillende luxe baden.

Praktische tips op een rijtje

Ik ben nog steeds een beetje onder de indruk van mijn verblijf in de Zwitserse bergen. Misschien omdat ik ook ontzettend geluk gehad heb met het weer, maar vooral vanwege de oprechte en sympathieke houding van de mensen in Scuol. Ik wil hier zeker nog eens terug! En als je tijdens het lezen van dit artikel ook enthousiast geworden bent, heb ik hieronder nog wat praktische tips voor je op een rijtje gezet:

  • Vliegen naar Zwitserland kan vanuit Amsterdam 4 keer per dag met Swiss International Air Lines, dus er is altijd wel een tijdstip te vinden dat uitkomt! Mooi meegenomen: je hoeft geen toeslag te betalen voor het vervoer van je ski uitrusting.
  • Met de Swiss Pass kun je met één vervoersbewijs onbeperkt reizen met de trein, bus of boot, super handig!
  • Eén van de lekkerste kazen die je ooit zult eten vind je in Tschlin. Bij Che Chaschöl maken ze volledig biologische kazen in allerlei soorten en maten. Een must-visit als je in de buurt bent!
  • De Engadin schijnt ook heel tof te zijn in de zomer. Dan kun je er prachtig wandelen, maar adrenaline junkies kunnen er bijvoorbeeld ook mountainbiken.
  • Meer algemene informatie over het gebied vind je hier.
Anne aan het genieten van een koffie.

Anne aan het genieten van wat lekkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *