Heel Duitsland viert 9 november val van de Muur!

Symbolischer kan het eigenlijk niet: 25 jaar na de val van de Muur opende in San Francisco onlangs een DDR-restaurant. Ostalgie aan de Westcoast, de eenwording is compleet. Ook in Duitsland zelf hebben oost en west elkaar na een kwart eeuw weer helemaal hervonden.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Reden voor feest! Als je de kans hebt, is dit het moment om nieuwe delen van het land te ontdekken. Dan ben je niet alleen op tijd om de natuur in vlammende herfstkleuren te zien, maar ook om de vele speciale exposities en evenementen rondom de jubileumdag op 9 november mee te maken.

Feest en Evenementen

Deze herfst is ontzettend ‘viel los’, zoals de Duitsers zelf zeggen. Exposities, evenementen, festiviteiten – alles om te vieren dat de Muur op 9 november 25 jaar geleden viel.

 
ZIE OOK: Ontdek Duitsland wandelend
 
Het optrekken van het IJzeren gordijn had bizarre gevolgen voor Duitsland. De grens doorkliefde niet alleen Berlijn, maar ook dorpjes als Modlareuth. Deze geschiedenis heeft echter ook iets moois opgeleverd: in het uitgestrekte grensgebied konden bedreigde plant- en diersoorten zich ongestoord ontwikkelen. De Groene Band biedt nu ongerepte natuur van de Oostzee tot aan Beieren. Het gebied is een populaire locatie voor fiets- en wandeltochten, met de vroegere wachttorens als extra bezienswaardigheid.
 

 
Ongerepte natuur, meanderende rivieren, ruim 3000 meren en een ongekende rust en ruimte; het is duidelijk waarom het ‘neue Bundesland’ Brandenburg een van de populairste fietsregio’s van Duitsland is. Ontdek fietsend de natuur rond Berlijn op de Berliner Mauerweg, die ook langs Potsdam komt. Internationaal toeren doe je op de fietsroute Berlijn-Kopenhagen (in totaal 648 km), met onderweg een bezoek aan het prachtige Oranienburg. Of maak kennis met de regionale specialiteit op de fietsroute door het Spreewald: augurken!

Comments are closed.