Herfst in Zweeds Lapland

De herfst is een adembenemend jaargetijde in het noorden van Zweden. In Lapland trek je in deze tijd van het jaar natuurlijk de natuur in. Vang je eigen zalm voor boven het kampvuur ’s avonds, ontspan in de kleurenpracht van de bossen, ga paardrijden in de bergen, doe een culinaire bessen- en paddenstoelenjacht en kom chillen in een echte Zweedse sauna. Zodra de eerste sneeuw is gevallen, komen er nog heel wat winterse avonturen bij in Lapland. Het woeste outdoor leven en kans op het noorderlicht, wie wil dat nou niet beleven?

Lussebullar

Kaarsen, glögg, peperkoek en truffels

Op het eerste gezicht lijkt de Zweedse kerst niet zoveel te verschillen met die van de Nederlandse: koken, bakken, smullen, het huis versieren, een kerstboom. Kerstkaarten en cadeautjes van de Kerstman.

 

ZIE OOK: Waarom zijn in Zweden de meeste huizen rood?

 

En toch is het in Zweden anders. Er hangt daar een speciale sfeer. Alle ramen, of het nou van huizen of kantoorgebouwen zijn, worden versierd met kleine lampjes en kaarsen, zodat de duisternis wordt verdreven. En, Zweden staat bekend om z’n vele kerstmarkten waar men – als de sneeuwvlokken neerdwarrelen – geniet van peperkoekjes, geroosterde amandelen en glögg (glühwein). De handgemaakte chocolade van de chocoladefabriek in Åre, in de regio Jämtland Härjedalen, smelt op je tong. Die mag je niet missen; de nieuwe smaken met kardamon, gember en kaneel. Deze rijke kruiden en hun heilzame kwaliteiten zijn verbluffend lekker in de handgemaakte truffels.

 

 

Luciaviering

Summum van het adventseizoen is de Luciaviering op 13 december, waarbij gele saffraanbroodjes ‘lussekatter’ het culinaire hoogtepunt zijn. De traditie is ontstaan in de middeleeuwen en heeft zich in de 20e eeuw van het zuiden in Zweden naar de rest van het land verspreid.

In Zweden markeert het Luciafeest het begin van de kerstperiode en komen de Zweden in de kerststemming.De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen. Ook is het traditie dat elk dorp jaarlijks een eigen ‘Lucia’ kiest.

Update Umeå2014: Europese Culturele Hoofdstad

Vijf jaar geleden, op 8 september 2009, werd de wereld van de Noord-Zweedse stad Umeå op zijn kop gezet: de stad werd benoemd tot Europese Culturele Hoofdstad 2014. Sindsdien is er veel gebeurd in de snelst groeiende stad van Zweden. Umeå heeft niet alleen extra middelen voor culturele projecten ontvangen en hiermee indrukwekkende culturele initiatieven ontplooid, ook heeft de stad het bewustzijn van Zweden en Europeanen beïnvloed dat Umeå en z’n omgeving een spannende bestemming is in het hoge noorden.

En, het is nog niet voorbij in de Europese Culturele Hoofdstad! In de herfst en vroege winter heeft Umeå nog een aantal verrassingen in petto. Van 19 tot 21 september vindt het ‘Umeå Smakfestival’ plaats. De Noord-Zweedse eetcultuur staat hierbij centraal. Van 20 september tot 19 oktober vindt het kunstfestival ‘Survival Kit Umeå’ plaats. Diverse vormen van kunst komen aan bod op dit – door de hele stad op verschillende locaties verspreidde – festival. Op 10 oktober gaat de gloednieuwe opera ‘Blanche en Marie’ in première in de Norrlandsopera gebaseerd op de roman ‘Blanche en Marie’ van Per Olov Enquist. Andere programmahoogtepunten kun je vinden op www.umea2014.se.

Comments are closed.