Eerste originele Troonrede te zien bij het Nationaal Archief

Dit jaar viert Nederland 200 jaar Prinsjesdag. Het Nationaal Archief vertoont op zaterdag 13 en zondag 14 september de eerste originele Troonrede, die van Koning Willem I. Deze schreef hij zelf! Benieuwd naar wat zijn koninklijke opvolgers voorlazen op hun allereerste Prinsjesdag? Vanuit het Nationaal Archief kan iedereen de Troonrede route lopen langs de eerste troonredes van de Nederlandse vorsten, van Willem I tot aan Beatrix.
nationaal-archief-den-haag

De Troonrede route

In Den Haag wordt 200 jaar Prinsjesdag gevierd met koninklijke ceremoniële optredens en vele activiteiten op het gebied van cultuur, historie, gastronomie en mode. Speciaal voor deze dag heeft het Nationaal Archief met diverse instellingen een Troonrede route door Den Haag uitgestippeld. Op elke locatie liggen de eerste Troonredes van onze vorsten en enkele andere bijzonder archiefstukken.
 
ZIE OOK: Ontdek Kunst en cultuur in Den Haag
 
De route is als volgt:

  • Nationaal Archief – Troonrede koning Willem I uit 1814 en Troonrede koningin Beatrix uit 1980
  • Raad van State – Troonrede koning Willem II uit 1840
  • Hotel des Indes – Troonrede koning Willem III – 1849
  • Escher in het Paleis – Troonrede koningin-regentes Emma uit 1891
  • Algemene Rekenkamer – Troonrede koningin Wilhelmina uit 1898
  • New Babylon – Troonrede koningin Juliana uit 1948 (digitale presentatie)

 

 

Nationaal Archief, tentoonstelling Het geheugenpaleis

Duik verder de geschiedenis van Nederland in en breng een bezoek aan de tentoonstelling Het geheugenpaleis. De tentoonstelling neemt je mee langs elf grote en kleine verhalen uit bijna duizend jaar Nederlandse geschiedenis. Originele documenten, foto’s en kaarten vertellen de verhalen die in archieven verborgen liggen.

Comments are closed.