Het 5de seizoen in Zuid-Tirol gaat van start

Het einde van de zomer komt steeds dichterbij en de kastanjes hoeven nog maar een maandje te rijpen. Dit betekent dat in het Italiaanse Zuid-Tirol, ofwel Südtirol, het vijfde seizoen voor de deur staat: het törggelseizoen.

Törggelen is een feestelijke herfsttraditie waarbij wijnboerderijen en wijnkelders de deuren openen om jonge wijnen en verse specialiteiten te serveren. Op 27 september vieren de boerderijen de aftrap van deze eeuwenoude traditie. Op die dag hebben zij voor de gasten iets speciaals in petto.

Het törggelseizoen

Als de bomen hun herfstkleed dragen en de geur van gepofte kastanjes inwoners en toeristen verleidt, is het törggelseizoen aangebroken. Van oktober tot december kan men in wijnboerderijen genieten van stevige gerechten en jonge wijn (‘nuier’). Een frisse neus halen in de berglucht hoort er natuurlijk ook bij. Treed daarom in de voetsporen van de allereerste törggelaars en bewandel de Keschtnweg, ofwel de kastanjeroute. Deze 60 kilometer lange route loopt door oude bossen met talloze aaneengeregen kastanjebomen die het pad markeren vanaf het dorpje Varna/Vahrn tot de stad Bolzano/Bozen.
 

ZIE OOK: Plan je reis naar Zuid-Tirol

 

Wandelaars kunnen een deel van deze route afleggen en aanschuiven in een van de vele wijnboerderijen om daar te proeven van de lokale herfstproducten uit Zuid-Tirol. Op 27 september organiseren verschillende boerderijen die gelegen zijn aan de kastanjeroute een speciaal programma om de aftrap van het törggelseizoen te vieren. Er is voldoende keus, dus voor ieder wat wils.

 

 

Kastanjeroute

Bij het begin van de kastanjeroute in de gemeente Varna/Vahrn kunnen bezoekers op 27 september deelnemen aan een wijnproeverij bij Griesser Hof, een monumentale boerderij die diep verscholen ligt in de wijnvelden. Of neem op één kilometer daar vandaan plaats bij boerderij Hubenbauer om te genieten van live muziek, eten en drinken.

Kastanjeroute

Kastanjeroute

Mensen die in de buurt zijn van de stad Bressanone/Brixen kunnen deelnemen aan een wijnproeverij in Villscheider Hof met uitzicht op de wijnranken. Twintig kilometer zuidelijker, in de gemeente Villandro/Villanders, zijn ook talrijke mogelijkheden. Wil je een kastanjewandeling maken onder leiding van een ervaren gids? Breng dan een bezoek aan Larm Hof om vervolgens neer te strijken voor smakelijke herfstkost en bijpassende wijn.
 

LEES OOK: De avonturen & tips van Contributor Antonette in Zuid-Tirol

 

Meer zin in grappa? Neem dan een kijkje bij destilleerderij Pschnickerhof en doe mee met de grappa-proeverij. Of laat de boer van wijnboerderij Oberpartegger je alles vertellen over Speck en wijn. Voor lokale gerechten, wijnen én traditionele live muziek, kun je terecht bij Winkler Hof.

Ben je met de kinderen op pad?

Ga dan vijf kilometer zuidelijker, naar Unteraichnerhof in gemeente Barbiano/Barbian. Hier kun je niet alleen heerlijk eten, maar kun je samen met de kinderen op 27 september een kijkje nemen bij de dieren in de stal.

Bijna bij het eindpunt van de kastanjeroute ligt het plaatsje Soprabolzano/Oberbozen. Hier kun je bij Ebnicherhof in de boerenkamer (‘stube’) en op het terras genieten van typische gerechten gecombineerd met jonge wijn. Je kunt hier tijdens de aftrap van het törggelseizoen zelfs een rondleiding krijgen door de stallen.

De boerderijen zijn op 27 september te herkennen aan een wakkerend vuur buiten de boerderij dat symbool staat voor het roosteren van kastanjes.

Comments are closed.