Indonesische onderwaterwereld behoort tot mooiste ter wereld

Indonesië staat bij de meesten vooral bekend om haar tropische jungles, exotische diersoorten, fascinerende cultuur en bovenal prachtige bounty stranden. Met zoveel highlights wordt soms bijna vergeten dat de grote archipel ook onder de waterspiegel een wonderschone wereld omvat. Dankzij haar geografische ligging, omringd door de Zuid-Chinese Zee, de Indische en Stille Oceaan, is het een brandpunt van mariene biodiversiteit. De beeldschone koraalrijke onderwaterlandschappen, bewoond door kleurrijke vissen en zeldzame zeedieren, lenen zich dan ook uitstekend als duik- en snorkelspots.

Het onderwaterreservaat Bunaken

Het onderwaterreservaat Bunaken

Voor zowel beginnende als ervaren duikers

Met een kustlijn van zo’n 55.000 kilometer en meer dan 17.500 eilanden biedt Indonesië een grote variatie in duikspots; voor ieder wat wils. Hoewel er het hele jaar gedoken kan worden, is de periode tussen mei en september het meest geschikt, maar ook het drukst. Bali is de meest populaire bestemming, vooral omdat het eiland door haar veelzijdigheid een groot aantal toeristen trekt. Met 15% van alle koraalriffen ter wereld, waarvan de meeste nog op wetenschappelijk onderzoek wachten, is er rond de rustigere en minder bekende eilanden van alles te ontdekken. Zo is er recent bij het Molukse eiland Ambon nog een nieuwe vissoort ontdekt: de ongemakkelijk en bijna dronken ogende Psychedelica.

Zeekoeien spotten bij Sulawesi

De opties zijn oneindig wanneer het op duiken aankomt bij het grote eiland Sulawesi, waar in het noorden alleen al meer dan 150 duikspots te vinden zijn. Hier ligt ook Lembeh Strait, wat de onderwater hoofdstad van het macro duiken genoemd wordt. Boven het zwarte vulkanische zand worden kleurig begroeide wanden en steile hellingen afgewisseld met bogen op helder water en grotten. Met meer dan 2.000 verschillende diersoorten kan het geluk voor macro-duikers hier niet op. Tevens is het onderwaterreservaat Bunaken upcoming onder ervaren duikers. Hier ligt het wrak van een Nederlands schip dat zonk in de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is dit wrak de thuishaven geworden van veel verschillende vissoorten. Ook maken in dit reservaat manatees (Indische Zeekoeien) hun opwachting ten midden van indrukwekkende drop-offs, die rijkelijk begroeid zijn met zacht koraal.

De ongerepte riffen van Wakatobi

Het Wakatobi National Marine Park, ten zuiden van Sulawesi, beslaat meer dan een miljoen hectare en vier eilanden: Wangi-Wangi, Kaledupa, Tomia en Binongko. De eilanden hebben het grootste barrièrerif van Indonesië, dat in formaat alleen wordt overtroffen door het Great Barrier Reef in Australië. De meer dan 50 spectaculaire duikspots zijn makkelijk te bereiken en zijn het leefgebied van zowel grote als kleine vissen en schildpadden. Gelegen aan de Banda-zee en midden in de zogenaamde Coral Triangle vormt het ongeschonden koraal met diens schitterende kleurenspel een prachtig decor. Niet voor niets noemde de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau dit een van de mooiste duikplekken ter wereld en staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

Snorkelen aan het roze strand op Komodo

Het zuidelijk gelegen Komodo is beroemd vanwege het Komodo National Park, waar de grootste levende hagedis ter wereld leeft: de Komodovaraan. Ook is hier het romantische Pink Beach te vinden. Het dankt haar naam aan de bijzondere roze kleur van het zand, die veroorzaakt wordt door het omliggende rode koraal. Mede hierdoor wordt het strand tot ‘s werelds mooiste snorkelspots gerekend. Ook worden in het water tussen het eiland en het nabij gelegen Flores dolfijnen gespot en wie geluk heeft ziet zelfs een walvis passeren.

De rijkste koraaltuinen ter wereld

De indrukwekkende riffen, vele soorten koraal en prachtige zeeplanten en enorme hoeveelheid vissen en vissoorten maken de wateren bij de Raja Ampat eilanden een onderwaterparadijs. Desondanks zijn de ruim 600 eilanden met de rijkste biodiversiteit van de Aarde, ook wel de viervorsteneilanden genoemd, nog steeds ongerept. Door de afgelegen locatie van de dun bevolkte eilanden slaan veel toeristen ze over en behoudt deze idyllische plek zijn natuur. Spannend voor gevorderden duikers is Manta point, waar je met een touw aan een dood stuk koraalrif hangt en in een soort orkaanachtige stroming omringd wordt door nieuwsgierige manta’s.

Het prachtig gekleurde koraal bij de Rajat Ampa eilanden

Het prachtig gekleurde koraal bij de Rajat Ampa eilanden

Op avontuur in de wateren van de drie pareltjes

Nabij het drukke Bali ligt het kleinere Lombok en de drie Gili-eilanden: Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. Op deze rustieke en parelachtige eilandjes lijkt de tijd even stil te staan. Onder water is het tegendeel waar. Voor zowel beginners als gevorderden is dit de ideale bestemming voor avontuurlijke duiken tussen inktvissen, koraalduivels, reuzeschildpadden en scheepswrakken. Voor de echte avonturiers is een duik tijdens volle maan de uitgelezen kans om de normaliter schuwe bultkoppapegaaivissen in grote scholen te aanschouwen.

Comments are closed.