Lezing Katja Staartjes over grensverleggende tocht

Samen met haar man Henk Wesselius liep bergbeklimmer Katja Staartjes 2.000 kilometer langs de grens van Nepal, dwars door de Himalaya. Op de Fiets en Wandelbeurs, die 1 en 2 maart a.s. plaatsvindt in de Amsterdam RAI, geeft zij een lezing over deze indrukwekkende tocht en presenteert zij haar nieuwe boek: ‘Lopen over de grens’.

lopenoverdegrens3

Eind 2008 stond Katja Staartjes met haar man op het drielandenpunt in Vaals, 322 meter boven zeeniveau. Ze dachten aan Nepal, en realiseerden zich dat dit land in de uiterste hoeken twee drielandenpunten heeft met dezelfde buren: India en Tibet. Het idee voor een nieuwe expeditie was geboren: de Nepal Traverse, wat later een uitbreiding bleek te zijn van de (Upper) Great Himalaya Trail.

 

 

Wat volgde was een tocht van ruim 2.000 kilometer langs de grens van Nepal van het noordwestelijke naar noordoostelijke drielandenpunt. Ze stegen en daalden 125.000 meter en doorkruisten vele landschappen: van groene weiden, ondoordringbare jungle en imposante bossen tot woeste kloven, bergen, gletsjers en hoogvlaktes.

Ze voltooiden het traject in vier etappes van 2011- 2013 gedurende 2,5 jaar. Op drie van de vier etappes werden ze ondersteund door een sherpa en op sommige stukken door een lokale drager.

Het nieuwste boek van Katja Staartjes – Lopen over de grens – komt op 1 maart 2014 uit en is te koop in het Literair Reiscafé op de Fiets en Wandelbeurs.

Comments are closed.