Recordaantal lezingen op Fiets en Wandelbeurs

De tiende Fiets en Wandelbeurs, die op 1 en 2 maart plaatsvindt in de Amsterdam RAI, trakteert de bezoekers op een recordaantal van ruim 120 inspirerende lezingen, presentaties, shows en workshops. Thema’s in het programma zijn Zwitserland, het Nederlands landschap en de Eerste Wereldoorlog.

fiets en wandelbeurs

De levende fietslegende Frank van Rijn is uiteraard present op deze jubileumeditie. In de grote Forum Zaal neemt hij de bezoekers mee naar Zuidoost-Azië. Via Chiang Mai in het noorden van Thailand fietste hij naar de Gouden Driehoek aan de Mekong, het drielandenpunt van Thailand, Birma en Laos. Ook Katja Staartjes, de eerste Nederlandse vrouw die de Mount Everest bedwong, staat in deze zaal. Zij en haar man Henk Wesselius liepen 2.000 kilometer langs de grens van Nepal, dwars door de Himalaya.

Zwitserland

Zwitserland, themaland van de beurs, komt volop aan bod in Zaal E 105-106. Elio Pelzers wandelde in het merengebied op de grens met Italië en geeft een levendige impressie van dit bij Nederlanders minder bekende wandelwalhalla. Fietsreisjournalist Bert Sitters vertelt over de Merenroute, waarbij je het land diagonaal doorkruist en onderweg dertien meren passeert. De middeleeuwse pelgrimsroute Via Francigena of Frankenroute is het onderwerp van de lezing van Ben Teunissen. Tot slot laat Joost Vermeulen zien welke kaarten en gidsen je het beste op weg helpen in dit Alpenland.

Nederlands landschap

Flip van Doorn toont aan dat wandelen in Nederland niet iets is van na de Tweede Wereldoorlog. Hij schetst een beeld van de wandelende dominee Jacobus Craandijk, die aan het einde van de 19e eeuw door Nederland trok en daar een prachtig geïllustreerd reisverslag over schreef. Wim van der Ende verhaalt over het mooie Nederlandse landschap en geeft alvast een voorproefje met zeldzaam mooie foto’s. Schrijver Gerrit Jan Zwier zocht het avontuur dit keer dicht bij huis en zwierf rond in het Hoge Noorden van Nederland.

 

 

Eerste Wereldoorlog

Aandacht is er ook voor de Grote Oorlog, die honderd jaar geleden begon. Joost Vermeulen verkende de Stelling van Antwerpen, de verdedigingsgordel die in het najaar van 1914 al na tien dagen strijd werd overlopen door de Duitse Wehrmacht. Jonathan Vandevoorde, hoofdredacteur Bergen Magazine, vertelt over de Sextner Dolomieten, waar tussen 1915 en 1918 hoog in de bergen bloedig is gevochten. Tussen de Dolomietentoppen zijn de sporen van de oorlog nog steeds zichtbaar voor de bergwandelaar.

Evenementenplein

Een nieuw element is het Evenementenplein in Hal 8, een trefpunt voor fietsliefhebbers. Daar is een doorlopend programma met presentaties, demonstraties en modeshows. Het Centrum Fietsdiefstal laat zien hoe je een fietsendief te slim af bent. James Post van Battery Condition Test beantwoordt de vraag: hoe haal ik het optimale rendement uit een accu? En blogger Eric Mijnster geeft een impressie van zijn opmerkelijke avonturen op de racefiets. Ook de winnaars van de Fiets Innovatie Awards zijn op het plein te bewonderen.

Comments are closed.