Stappen of trappen in de Champagne-Ardenne

De Franse regio Champagne-Ardenne is vertegenwoordigd op de Fiets en Wandelbeurs die zaterdag 1 en zondag 2 maart plaatsvindt in de Amsterdam RAI. Een bestemming die zich uitstekend per fiets laat verkennen en legio wandelroutes biedt voor diegenen die liever wat meer beenspieren aanspannen dan louter het gaspedaal van de auto indrukken.

Een vernieuwde versie van de Franse/ Nederlandstalige fietskaart is nu verkrijgbaar. Met zo’n 5000 kilometer aan wandel- en fietspaden is de regio geschikt voor de actieve vakantieganger in alle leeftijdsgroepen. Bijzonder zijn de zogenoemde ‘voies vertes’, in totaal 450 km aan voormalige spoorweg tracés en jaagpaden langs kanalen die nu in gebruik zijn als fiets- en wandelpaden. Veel van deze trajecten zijn ook geschikt voor skateliefhebbers. Het aantal verhuurlocaties voor elektrische fietsen stijgt gestaag.

Nieuwe fietskaart

Het verkeersbureau heeft een nieuwe fietskaart gepubliceerd die ook op de Fiets en Wandelbeurs verkrijgbaar is. Er wordt info gegeven over onder meer routes, fietsvriendelijke hotels, campings en verhuurlocaties. Nieuw zijn ook de acht ‘coup de coeur’ routes variërend van 17-73 km – mooie fietsroutes aanbevolen door lokale VVV’s.

Voie vertes routes

Op de site voiesvertes.com vindt men een overzicht van alle ‘groene routes’. Na het klikken op de Nederlandse vlag krijgt men per traject gedegen informatie over de route, waaronder adressen van hotels, restaurants, fietsverhuur en bezienswaardigheden

 

 

champagne-en-ardennen

Tour de France

Vakantiegangers die begin juli in Champagne-Ardenne vertoeven kunnen de tourkaravaan meemaken. 10 juli gaat de etappe van Arras naar Epernay en de 11e vertrekt het peloton van Epernay naar Nancy.

Routes downloaden

Op de site champagne-ardennen-toerisme.nl kunnen nu ook 24 fietsroutes gedownload worden op een mobiele telefoon of bijvoorbeeld de GPS coördinaten. Tevens zijn de routes op een kaart getekend.

Wind in de rug

De hele dag fietsen met een windje in de rug. Zo voelt dat wanneer men een elektrische fiets huurt. Het aantal verhuuradressen van e-bikes stijgt gestaag, dit is het komende seizoen onder meer mogelijk in la Côte des Bar, Lac du Der, Langres en nu ook in Epernay. De VVV kan een fietstraject naar keuze in de GPS downloaden.

Fietsen door wijngaarden

Met name in de departementen Aube, Haute-Marne en de Marne kan men prachtig fietsen of wandelen door wijngaarden. Verschillende routekaarten zijn te downloaden via de site www.champagne-ardennen-toerisme.nl. Ook begeleide fietstochten worden georganiseerd door onder meer L’échappée Bulles waar men kan kiezen uit fietstochten van 10, 15 of 20 kilometer. Voor nadere info zie lechappee-bulles.com.

Fietsvriendelijke accommodaties

Campings, hotel de gîtes, vakantiehuizen, gastenkamers, kastelen, boomhutten en andere bijzondere verblijven, vakantiegangers hebben keus uit een gevarieerd aanbod. Op initiatief van het verkeersbureau Champagne-Ardenne Tourisme hebben zo’n 115 fietsvriendelijke accommodaties en fietsverhuurbedrijven een ‘fietsvriendelijk’ convenant gesloten. De aangesloten hotels moeten aan een reeks voorwaarden voldoen, waaronder het aanbieden van een overdekte ruimte voor fietsen die afgesloten kan worden, een plek waar de fietsen schoongemaakt kunnen worden, ze moeten beschikken over een reparatieset, het ontbijt moet indien gewenst vroeg geserveerd worden en tegen betaling moet de accommodatie een lunchpakket aanbieden. De fietsvriendelijke hotels en fietsverhuurbedrijven staan op de speciale fietskaart die het verkeersbureau uitgeeft of te downloaden is via de website champagne-ardennen-toerisme.nl

Bereikbaarheid

De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan België en ligt tussen de Franse regio’s Picardië en Lorraine. Het bestaat uit de departementen Ardennes, Aube, Marne en Haute-Marne. Het is zowel met de auto als de trein zeer goed bereikbaar. Afstand vanaf Amsterdam tot de belangrijkste stad Reims bedraagt ruim 5 uur. Met de Thalys reist men nu via een overstap in Parijs met TGV Est in 45 minuten naar bijvoorbeeld Reims of in 1 uur naar Châlons-en-Champagne.

Comments are closed.