17,7% jonge toeristen logeert informeel circuit

17,7 procent van de jonge buitenlandse toeristen overnacht in onze Vlaamse kunststeden (Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen) en Brussel in informele logiesvormen. Deze groep recreatieve verblijfstoeristen tussen 18 en 34 jaar logeert dus niet in reguliere verblijfsvormen zoals hotels, jeugdherbergen of hostels. Vooral overnachtingen bij vrienden thuis en bij familie zijn populair, het aandeel van CouchSurfing en AirBnB is eerder klein. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van jongerentoerisme-organisatie USE-IT, VISITBRUSSELS, vzw Kunststeden Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen.

(c)KBC Bank NV, Erwin Donvil

Kunststedenonderzoek

Uit het kunststedenonderzoek van Toerisme Vlaanderen (2011) bleek dat het aantal jongeren dat verblijft in onze kunststeden in de traditionele logiesvormen daalt. Reden genoeg voor USE-IT, VISITBRUSSELS, vzw Kunststeden Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen om een uitgebreid onderzoek te doen naar hun verblijfsgedrag.

Het jaarlijkse volume van de buitenlandse jongeren tussen 18 en 34 jaar in onze Vlaamse kunststeden (Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen) en Brussel in het informeel circuit wordt ingeschat op 130.000 aankomsten. De meerderheid kiest voor een verblijf bij vrienden thuis (9,3%), 4,2% logeert bij familie. Het aandeel van online hospitality-netwerken zoals CouchSurfing of Hospitality Club is eerder klein, slechts 1,4% van de jonge buitenlandse reizigers kiest voor deze formule. 1,3% overnacht op een studentenkot, 1,2% overnacht in een gehuurd huis of appartement via het online bookingskanaal AirBnB.

Het aandeel informeel logies varieert sterk tussen de verschillende kunststeden. Iets meer dan 40% van de bevraagde jongeren is afkomstig uit onze buurlanden, 18,6% uit Spanje of Italië, 11,4% uit een ander Europees land en iets meer dan een kwart uit een niet-Europees land. De gemiddelde leeftijd bedraagt 26 jaar.

Het onderzoek brengt voor het eerst het segment jonge toeristen dat onder de radar verblijft in kaart. Maar of dit informeel toerisme het dalende aantal jongeren in het traditionele logiescircuit in de kunststeden compenseert kan dit eerste onderzoek nog niet aantonen. De uitgebreide onderzoeksresultaten worden morgen voorgesteld op het colloquium ‘Act like a local’ in Brussel. (brussels.use-it.travel/actlikealocal).

Comments are closed.