Den Bosch gekozen tot meest gastvrije stad Nederland

Den Bosch is gekozen tot meest gastvrije stad van Nederland. 21 Nederlandse steden zijn meegenomen in het onderzoek van VVV Nederland.

Prijsuitreiking aan Den Bosch


Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch ontving de prijs in Den Haag.

8.000 enquetes

8000 Stadsbezoekers zijn afgelopen jaar geënquêteerd en hebben bepaald wat de meest gastvrije stad van Nederland is. Op basis van thema’s gaven de bezoekers hun voorkeur aan. Deze thema’s zijn Vriendelijkheid & Veiligheid, Horeca & Vrije tijd, Stad & Architectuur en Bereikbaarheid & Informatie. Het onderzoek is uitgevoerd door VVV Nederland en Van Spronsen & Partners.

vvv-nederland

Andere steden

De 21 onderzochte steden zijn:

Leiden steeg het hardst van de 17e naar de 5e plaats.

Veiliger gevoel

Hans van Spronsen, algemeen directeur Van Spronsen & Partners horeca-advies over de resultaten van dit jaar: “Over het algemeen kan worden geconcludeerd dat de vriendelijkheid van de bewoners, het winkelpersoneel en de horecamedewerkers door de bezoeker dit jaar gemiddeld hoger wordt gewaardeerd. Daarnaast geeft de bezoeker ook een hogere waardering aan het veiligheidsgevoel”.

Prestatie

Opmerkelijk is de sterke opmars van Groningen. De afgelopen jaren scoorde de noordelijke stad steeds hoger met een verdiende tweede plaats dit jaar als absoluut hoogtepunt. Ook Leiden heeft een flinke slag geslagen door maar liefst 12 plaatsen te stijgen in de ranglijst (van 17 in 2012 naar plaats 5 dit jaar). “Twee geweldige prestaties die aantonen dat gastvrijheid niet enkel is voorbehouden aan de van oudsher meer bourgondische steden in het Zuiden, maar veel meer een resultaat is van een gezamenlijke inspanning van overheden, ondernemers én inwoners”, aldus Kees van Wijk, algemeen directeur VVV Nederland.
Sleutel voor florerende gastvrijheidseconomie

De uitverkiezing tot Meest Gastvrije Stad van Nederland is vooral de uitdrukking van de waardering door de bezoekers. Daarmee is het een echte publieksprijs en dat maakt deze titel zo waardevol. Gastheerschap en gastvrijheid zijn een belangrijke sleutel voor een gezonde en florerende gastvrijheidseconomie. Een sleutel die ondernemers, bewoners en overheid samen in handen hebben. Als VVV–sector houden wij ons dagelijks bezig met gastheerschap en het belang daarvan als integraal onderdeel van citymarketing. Dit onderzoek is daarin een belangrijke bouwsteen

Download Meest Gastvrije onderzoek

download het onderzoek naar de Meest Gastvrije Stad 2013 als PDF.

Comments are closed.