Poppen aan het dansen in Charleville-Mézières

Reeds 52 jaar lang geniet de hoofdstad van de Franse Ardennen – Charleville-Mézières – in de maand september een bijzondere belangstelling. Je kunt met recht spreken over een Ardennen offensief maar in dit geval betreft het een leger aan marionetten en poppen die de stad overnemen, dit jaar van 20 tot en met 29 september. Tien dagen lang bezoeken vele Franse en buitenlandse toeristen de stad om te genieten van het marionettenspektakel en voorstellingen op het stadsplein, in de straten, winkeletalages, theaters en andere locaties. Dit jaar nemen meer dan 30 landen deel aan het evenement met het vervaardigen van poppen en marionetten in alle kleuren en formaten en het verzorgen van voorstellingen in theaters en op straat – er zijn inzendingen uit onder meer Nederland, België, Bulgarije, Iran, Canada, Zuid-Afrika, Israël, Chili, China, Roemenië, Finland en Zuid-Korea. Het festival vond zijn oorsprong in 1961 en wordt om de twee jaar georganiseerd, dit jaar voor de 17e keer. Speciale gasten zijn Bérangère Vantusso met haar groep Trois-six-trente en de Belg Stéphane Géoris. Dagelijks vinden er op Place Ducale – het mooie plein van Charleville-Mézières – tussen 17.00-19.00 uur optredens plaats van pulcinellas. Tevens is er in het Musée de l’Ardenne is een permanente tentoonstelling van poppen te zien. Het volledige programma is vanaf mei online beschikbaar op www.festival-marionnette.com.

Marionettenfestival

Marionettenfestival

Nederlandse inzendingen

Zowel voor ouderen als kinderen biedt het festival veel plezier. Vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot ’s avonds laat vinden er door de hele stad voorstellingen plaats. Er is geen noodzaak om Frans te spreken of te verstaan want de presentaties zijn vooral visueel. Ook Nederland neemt deel aan de programmering met maar liefst zeven groepen waaronder Dudapaiva Company, Hotel Modern, Nomad Theater, Stuffed Puppet Theatre, TAM TAM Objektentheater, Ulrike Quade Company en Toon Maas. De Franse poppenspeler Jacques Félix – in 1932 in Charleville-Mézières geboren – is de grondlegger geweest van het festival.

Overnachting

De plaatselijke VVV beschikt over een accommodatielijst en heeft eveneens een Marionetten arrangement. Tevens heeft Charleville-Mézières een uitstekende camping met 121 staanplaatsen dat op loopafstand van het centrum ligt. Nabij ligt ook camping Du Port Diseur in Monthermé en camping Base de Loisirs d’Haulmé in Haulmé. Vanwege de grote belangstelling wordt geadviseerd bijtijds accommodatie te reserveren.

Marionettenspelers

Marionettenspelers

Bereikbaarheid

De stad is vanuit Nederland en België over de snelweg goed bereikbaar. Eveneens snel is de verbinding per Thalys naar station Paris-Nord en via een overstap in Paris-Est per TGV-Est naar Charleville-Mézières. Nadere informatie via www.charleville-tourisme.com en www.ardennes.com.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Charleville-Mézières

 

Reviews lezen over Charleville-Mézières

Meer informatie over Charleville-Mézières vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Charleville-Mézières. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Charleville-Mézières met Skyscanner

Kaart van Charleville-Mézières

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.