Terug in de tijd: Dag van het cultureel erfgoed

Heb je altijd al eens willen reizen door het Europa uit de middeleeuwen? Ter gelegenheid van de internationale dag van het cultureel erfgoed (18 april) stelde de vooraanstaande boekingswebsite Hotels.com een Top 10 samen met UNESCO Werelderfgoed steden in Europa. Deze historische parels zijn ook toegankelijk voor reizigers met een beperkt budget: de vluchten naar de steden zijn doorgaans betaalbaar en de hotelprijzen liggen er relatief laag.

hotels.com

Vooral de Hongaarse hoofdstad Boedapest, met zijn dertiende eeuwse Burcht van Boeda, blijkt een cultureel koopje. In 2012 betaalden reizigers uit de eurozone in de stad aan de Donau gemiddeld €66 voor een hotelovernachting, zo laat de Hotel Price Index (HPI) van Hotels.com zien.

Top 10 werelderfgoed steden in Europa:

Gemiddelde hotelkamerprijzen betaald in 2012 door reizigers uit de eurozone

  • Boedapest – €66
  • Cordoba – €70
  • Granada – €72
  • Tallinn – €86
  • Siena – €99
  • Florence – €106
  • Rome – €106
  • Brugge – €110
  • Dubrovnik – €133
  • Bern – €147

Andere aantrekkelijke bestemmingen

Ook Granada en Cordoba in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje zijn volgens hotels.com aantrekkelijk, met gemiddelde hotelkamerprijzen van respectievelijk €72 en €70 per overnachting. Granada herbergt het eeuwenoude paleis Alhambra, één van de bekendste monumenten van Spanje vol overblijfselen van de Moorse en katholieke culturen. Cordoba behoorde in de tiende eeuw tot de grootste steden ter wereld, het historisch centrum rond kathedraal Mezquita staat als geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Andere betaalbare culturele schatten zijn de steden uit het oude Italië, zoals Siena (gemiddelde hotelkamerprijs €99 per overnachting), Rome (€106) en Florence (€106). Ook Talinn (€86), met haar historische binnenstad Vanalinn, is een voordelige werelderfgoed bestemming.

Cultuurliefhebbers met een groter budget kunnen terug in de tijd reizen in België, Kroatië of Zwitserland. In België behoren de smalle middeleeuwse straatjes in de binnenstad van Brugge (€110) tot het UNESCO Werelderfgoed. In Kroatië is een wandeling over de twee kilometer lange stadsmuur van Dubrovnik (€133) een must. Ook de binnenstad van de in de twaalfde eeuw gestichte Zwitserse stad Bern (€147), met haar Zytglogge klokkentoren, behoort tot het UNESCO Werelderfgoed.

In Nederland kunnen culturele reizigers hun hart ophalen in Amsterdam (€120). In 2010 veroverde de beroemde Amsterdamse grachtengordel een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Comments are closed.